x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Iaurtul, un aliment viu

Iaurtul, un aliment viu

de Georgeta Licsandru    |    18 Feb 2008   •   00:00
Iaurtul, un aliment viu

SFAT ● O porţie de calciu în fiecare dimineaţă
Calciul din iaurtul integral se asimilează mai bine decât cel din lapte. Iaurtul cu cereale la micul dejun ne oferă energie pentru ziua care abia începe. Şi tot iaurtul este o soluţie ideală pentru o cină uşoară, cu puţine calorii: 54 calorii/100 g.


SFAT ● O porţie de calciu în fiecare dimineaţă
Calciul din iaurtul integral se asimilează mai bine decât cel din lapte. Iaurtul cu cereale la micul dejun ne oferă energie pentru ziua care abia începe. Şi tot iaurtul este o soluţie ideală pentru o cină uşoară, cu puţine calorii: 54 calorii/100 g.


Iaurtul integral este un aliment viu, aşa cum sunt fructele sau legumele crude. "Iaurtul este un produs fermentat, obţinut sub acţiunea unei microflore specifice – bacteriile Lactobacillus bulgaricus şi Streptococus termophilus – care se găsesc în stare vie pe toată perioada de valabilitate a produsului‘‘, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


CALCIU. Principalul avantaj al iaurtului este calciul, care se asimilează mai uşor şi mai bine din iaurt decât din lapte. Aceasta deoarece componentele laptelui transformat în iaurt devin mai accesibile pentru organismul uman. Iaurtul natural conţine mai mult calciu decât laptele integral. 100 ml iaurt ne furnizează 190 mg calciu, aceeaşi cantitate de lapte integral – 115 mg. "În procesul de fermentare, proteinele din lapte sunt descompuse, de aceea iaurtul se digeră foarte uşor. În acelaşi timp, microorganismele din iaurt transformă lactoza, astfel încât persoanele cu intoleranţă la lactoză pot să bea cu încredere iaurt‘‘, ne spune specialistul nostru. Iaurtul este şi o bună sursă de fosfor, vitamine din complexul B, grăsimi mononesaturate. Datorită conţinutului său, iaurtul reduce riscul bolilor cardiovasculare, previne creşterea colesterolului, tulburările gastrointestinale şi, în acelaşi timp, combate constipaţia.


"Nu recomand iaurturile îndulcite, fie cu zaharoză, fie cu glucoză sau cu edulcoranţi. Iaurturile cu fructe disponibile pe piaţă conţin fructe conservate, iar aromele pot fi artificiale. Acestea nu pot fi denumite iaurturi. Conform definiţiei, un iaurt natural nu trebuie să conţină zaharuri adăugate‘‘, atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Este mult mai sănătos să tăiem în bucăţi fructele proaspete (mere, căpşuni, banane, ananas) şi să le amestecăm cu iaurtul integral. De beneficiile iaurtului ne putem bucura şi dacă îl consumăm cu cereale integrale – fulgi de grâu sau de ovăz. Iaurtul cu cereale întăreşte sistemul imunitar şi susţine funcţionarea normală a sistemului muscular.


Consum

Unele persoane preferă iaurturile degresate, altele – pe cele grase, din lapte integral. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi spune că ambele categorii sunt la fel de sănătoase. Totuşi, persoanele care fac efort fizic intens ar trebui să consume iaurt nedegresat. De asemenea, pentru un plus de savoare şi de sănătate, în salatele de legume este bine să punem iaurt în loc de maioneză. Iaurtul simplu poate înlocui fără probleme smântâna. Avantajul este că are mai puţine calorii şi grăsimi decât smântâna. Din nefericire, în ţara noastră, consumul de iaurt este destul de scăzut, comparativ cu alte state europene. Astfel, în România, consumul de iaurt pe cap de locuitor se ridică la puţin peste 5 kg pe an, în vreme ce bulgarii consumă în jur de 14 kg, ungurii – 17 kg, iar francezii – 33 kg.

×
Subiecte în articol: iaurt iaurtul alimentaţie sănătoasă