x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Iaurtul, un aliment viu

0
Autor: Georgeta Licsandru 18 Feb 2008 - 00:00
Iaurtul, un aliment viu

SFAT ● O porţie de calciu în fiecare dimineaţă
Calciul din iaurtul integral se asimilează mai bine decât cel din lapte. Iaurtul cu cereale la micul dejun ne oferă energie pentru ziua care abia începe. Şi tot iaurtul este o soluţie ideală pentru o cină uşoară, cu puţine calorii: 54 calorii/100 g.



SFAT ● O porţie de calciu în fiecare dimineaţă
Calciul din iaurtul integral se asimilează mai bine decât cel din lapte. Iaurtul cu cereale la micul dejun ne oferă energie pentru ziua care abia începe. Şi tot iaurtul este o soluţie ideală pentru o cină uşoară, cu puţine calorii: 54 calorii/100 g.


Iaurtul integral este un aliment viu, aşa cum sunt fructele sau legumele crude. "Iaurtul este un produs fermentat, obţinut sub acţiunea unei microflore specifice – bacteriile Lactobacillus bulgaricus şi Streptococus termophilus – care se găsesc în stare vie pe toată perioada de valabilitate a produsului‘‘, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


CALCIU. Principalul avantaj al iaurtului este calciul, care se asimilează mai uşor şi mai bine din iaurt decât din lapte. Aceasta deoarece componentele laptelui transformat în iaurt devin mai accesibile pentru organismul uman. Iaurtul natural conţine mai mult calciu decât laptele integral. 100 ml iaurt ne furnizează 190 mg calciu, aceeaşi cantitate de lapte integral – 115 mg. "În procesul de fermentare, proteinele din lapte sunt descompuse, de aceea iaurtul se digeră foarte uşor. În acelaşi timp, microorganismele din iaurt transformă lactoza, astfel încât persoanele cu intoleranţă la lactoză pot să bea cu încredere iaurt‘‘, ne spune specialistul nostru. Iaurtul este şi o bună sursă de fosfor, vitamine din complexul B, grăsimi mononesaturate. Datorită conţinutului său, iaurtul reduce riscul bolilor cardiovasculare, previne creşterea colesterolului, tulburările gastrointestinale şi, în acelaşi timp, combate constipaţia.


"Nu recomand iaurturile îndulcite, fie cu zaharoză, fie cu glucoză sau cu edulcoranţi. Iaurturile cu fructe disponibile pe piaţă conţin fructe conservate, iar aromele pot fi artificiale. Acestea nu pot fi denumite iaurturi. Conform definiţiei, un iaurt natural nu trebuie să conţină zaharuri adăugate‘‘, atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Este mult mai sănătos să tăiem în bucăţi fructele proaspete (mere, căpşuni, banane, ananas) şi să le amestecăm cu iaurtul integral. De beneficiile iaurtului ne putem bucura şi dacă îl consumăm cu cereale integrale – fulgi de grâu sau de ovăz. Iaurtul cu cereale întăreşte sistemul imunitar şi susţine funcţionarea normală a sistemului muscular.


Consum

Unele persoane preferă iaurturile degresate, altele – pe cele grase, din lapte integral. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi spune că ambele categorii sunt la fel de sănătoase. Totuşi, persoanele care fac efort fizic intens ar trebui să consume iaurt nedegresat. De asemenea, pentru un plus de savoare şi de sănătate, în salatele de legume este bine să punem iaurt în loc de maioneză. Iaurtul simplu poate înlocui fără probleme smântâna. Avantajul este că are mai puţine calorii şi grăsimi decât smântâna. Din nefericire, în ţara noastră, consumul de iaurt este destul de scăzut, comparativ cu alte state europene. Astfel, în România, consumul de iaurt pe cap de locuitor se ridică la puţin peste 5 kg pe an, în vreme ce bulgarii consumă în jur de 14 kg, ungurii – 17 kg, iar francezii – 33 kg.

Citeşte mai multe despre:   iaurt,   iaurtul,   alimentaţie sănătoasă

 



Mai multe titluri din categorie

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii între 16-19 ani. Situația dezastruoasă din România

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii între 16-19 ani. Situația dezastruoasă din România
Copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani au fost vaccinați doar în proporție de 5%, în timp ce la categoria de vîrstă 16-19 ani rata de acoperire vaccinală ajunge la 20%. Coordonatorul campaniei de...

Situație critică a locurilor la ATI pentru bolnavii de COVID-19

Situație critică a locurilor la ATI pentru bolnavii de COVID-19
În spitalele din țară mai sunt libere doar 16 paturi de terapie intensivă pentru bolnavii cu COVID-19. Dintre acestea, șase sunt în Capitală. Conform datelor existente în aplicația alerte.ms,...

Vaccinul anti COVID-19 produs de Pfizer, sigur la copiii între 5 și 11 ani

Vaccinul anti COVID-19 produs de Pfizer, sigur la copiii între 5 și 11 ani
Vaccinul Pfizer este sigur la copiii cu vârste între 5 și 11 ani și generează un răspuns imun puternic, anunță reprezentanții companiei. Pfizer și BioNTech au testat pe copii aproximativ o treime din doza...

Cum alegi cel mai bun carucior pentru copilul tau?  Sfaturi utile!

Cum alegi cel mai bun carucior pentru copilul tau?  Sfaturi utile!
Venirea unui copil pe lume este o schimbare uriasa in orice familie. Dintr-o data, toata atentia se indreapta asupra acestui nou membru, care trebuie sa creasca sanatos si fericit. Primii pasi pe care ii fac parintii ...

Capitala nu mai are niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19

Capitala nu mai are niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat nu mai este liber la terapie intensivă în București pentru pacienții bolnavi de COVID-19. Conform datelor existente în aplicația alerte.ms, luni la ora 14.00, în România există 1.087 de paturi de...

Fast and Fixed - cele doua cuvinte nu exprima toate calitatile acestui implant dentar!

Fast and Fixed - cele doua cuvinte nu exprima toate calitatile acestui implant dentar!
Galerie Foto Daca iti lipsesc majoritatea dintilor, mai mult ca sigur iti doresti sa rezolvi aceasta problema. O astfel de operatiune nu este insa atat de simpla, iar proteza mobila nu reprezinta neaparat solutia potrivita....

Ce spune directorul INSP despre valul 4 al pandemiei de COVID-19. La câte cazuri de infecții pe zi se va ajunge

Ce spune directorul INSP despre valul 4 al pandemiei de COVID-19. La câte cazuri de infecții pe zi se va ajunge
Unii medici estimează că infecțiile cu COVID-19 vor crește alarmant până la sfârșitul lunii octombrie dacă nu se iau măsuri de prevenție.  “Fără vaccinare și respectarea regulilor, la sfârșitul...

Ce spune medicul Mihai Craiu despre infecțiile cu COVID-19 la elevi

Ce spune medicul Mihai Craiu despre infecțiile cu COVID-19 la elevi
Deschiderea școlilor în plin val 4 al pandemiei de COVID-19 crează temeri autorităților și părinților. Medicul Mihai Craiu explică ce s-a întâmplat în Statele Unite, unde elevii au început să meargă...

Terapia prin mișcare și marile ei beneficii

Terapia prin mișcare și marile ei beneficii
Terapia prin mișcare este una dintre cele mai complexe modalități prin care este mobilizat organismul, atât fizic cât și neurologic, cu beneficii excepționale pentru starea generală de bine. Sunt mai multe...

Epidemiologul Octavian Jurma: Valul 4-Delta urmează să devină un tsunami în România

Epidemiologul Octavian Jurma: Valul 4-Delta urmează să devină un tsunami în România
Epidemiologul Octavian Jurma își exprimă îngrijorarea față de valul 4 al pandemiei de COVID-19, care este provocat de răspândirea tulpinii Delta. Acesta crede că situația va fi gravă din cauza faptului că rom...
Serviciul de email marketing furnizat de