Etichete incomplete, adaos de zahăr, arome, conservanţi, coloranţi artificiali sunt căteva dintre acuzele aduse de nutriţionişti iaurturilor cu fructe. "Fructele folosite in aceste produse sunt conservate sau uscate inainte de utilizare, iar aromele, coloranţii pot fi artificiali. Putem insă consuma iaurt natural, in care adăugăm noi bucăţile de fructe proaspete", ne sfătuieşte prof. dr
Etichete incomplete, adaos de zahăr, arome, conservanţi, coloranţi artificiali sunt căteva dintre acuzele aduse de nutriţionişti iaurturilor cu fructe. "Fructele folosite in aceste produse sunt conservate sau uscate inainte de utilizare, iar aromele, coloranţii pot fi artificiali. Putem insă consuma iaurt natural, in care adăugăm noi bucăţile de fructe proaspete", ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Codex alimentarius (codul normelor alimentare internaţionale) defineşte iaurtul ca un aliment viu, aşa cum sunt fructele sau legumele crude. Iaurtul este un produs fermentat, care conţine o microfloră specifică - două lactobacterii (Lactobacillus bulgaricus şi Streptococus termophilus). In unele iaurturi, pe lăngă cele două bacterii specifice există şi bifidobacterii. Iaurtul cu bifidobacterii reglează tranzitul intestinal, atenuează simptomele sindromului colonului iritabil (balonări, crampe). Bifidobacteriile previn apariţia toxinelor periculoase in intestin, care in timp pot da naştere cancerului de intestin gros. Lactobacteriile şi bifidobacteriile se găsesc in stare vie pe toată perioada de valabilitate a iaurtului.
Etichete mincinoase
In iaurturile cu fructe, aceste lactobacterii cu efect benefic asupra sistemului nostru imunitar sunt distruse de conservanţi. Vişinele, cireşele, merele, piersicile sau caisele adăugate in aceste iaurturi sunt tratate cu conservanţi, chiar dacă eticheta susţine contrariul. "Fără conservanţi" este una dintre menţiunile pe care le veţi găsi pe orice etichetă. Un iaurt natural are termen de valabilitate maximum o săptămănă, pe cănd unul cu adaos de fructe ajunge să stea pe raft două-trei săptămăni. Şi atunci e clar că are conservanţi. "Pe etichetă nu sunt menţionaţi conservanţii, pentru că producătorul spune că nu i-a adăugat el, ci au fost antrenaţi in ingrediente, ceea ce nu este deloc onest", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Să ne amintim numai scandalul cu guma guar, suspectă de contaminarea cu dioxină. Guma de guar sau E 412 este un emulsificator, gelifiant şi stabilizator folosit printre altele la producerea iaurturilor, care insă nu apare pe etichete.
ZAHaR. Iaurtul natural reduce riscul bolilor cardiovasculare, previne constipaţia. Aceste proprietăţi se pierd dacă in iaurt este adăugat zahăr, aşa cum se intămplă in cazul sortimentelor cu fructe. Aceste iaurturi devin produse dezechilibrate nutriţional. "Nu mai pot fi numite iaurturi acele produse in care se adaugă zaharoză, glucoză, edulcoranţi. Iaurtul natural poate fi consumat şi de diabetici. Iaurturile cu fructe - care conţin zahăr sau sirop de glucoză - le sunt contraindicate diabeticilor. Siropul de glucoză are index glicemic ridicat, stresănd pancreasul", ne atenţionează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.