x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Îmbătrânim mai lent prin consumul de broccoli

Îmbătrânim mai lent prin consumul de broccoli

de Nicoleta Catana    |    10 Mar 2008   •   00:00

Broccoli, o legumă cunoscută pentru calităţile de prevenire a cancerului, poate contribui la întărirea sistemului imunitar, încetinind procesul îmbătrânirii, potrivit unui studiu publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology

Broccoli, o legumă cunoscută pentru calităţile de prevenire a cancerului, poate contribui la întărirea sistemului imunitar, încetinind procesul îmbătrânirii, potrivit unui studiu publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology şi preluat de dailymail.co.uk. O substanţă din legumă, sulforanul, poate activa un număr de gene antioxidante şi enzime din celulele sistemului imunitar. Acestea contribuie la prevenirea formării de radicali liberi care distrug celulele din organism. Procesele biologice normale asociate cu alimentaţia şi respiraţia conduc la generarea unor substanţe foarte dăunătoare, numite radicali liberi. Excesul acestora poate favoriza distrugerile celulare şi chiar apariţia cancerului, fapte care se datorează înaintării în vârstă. Legumele crucifere, precum conopida, varza, broccoli, varza de Bruxelles, furnizează antioxidanţi care previn producţia radicalilor.

 

Broccoli, în mod special, conţine sulforan, o substanţă care declanşează producţia de gene şi enzime antioxidante, care pot combate procesul de oxidare celulară.

Noul studiu subliniază importanţa căilor de apărare antioxidante pe care organismul le utilizează împotriva radicalilor liberi, descoperire care poate sta la baza unor tehnici de încetinire a procesului de îmbătrânire. Delicata balanţă dintre forţele pro-oxidante şi antioxidante determină viitorul unor procese de îmbolnăvire asociate cu îmbătrânirea, inclusiv maladii cardiace, ale articulaţiilor şi diabet, dar şi slăbirea sistemului imunitar.

×
Subiecte în articol: bun de consum