x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Îngheţată contra stresului

Îngheţată contra stresului

de Georgeta Licsandru    |    22 Mai 2008   •   00:00
Îngheţată contra stresului

REŢETE ● Confortul creierului, cu lactate
Îngheţata se încadrează în categoria alimentelor care stimulează sistemul nervos, înlătură stresul şi ne dau o stare de bine. Acest efect se datorează triptofanului, substanţă prezentă în lapte şi frişcă.



REŢETE ● Confortul creierului, cu lactate
Îngheţata se încadrează în categoria alimentelor care stimulează sistemul nervos, înlătură stresul şi ne dau o stare de bine. Acest efect se datorează triptofanului, substanţă prezentă în lapte şi frişcă.

S-a demonstrat că îngheţata, un desert preferat deopotrivă de copii şi de adulţi, ne redă buna dispoziţie. Deoarece ingredientele din acest desert acţionează asupra centrilor plăcerii din creier. Ne explică prof. dr Gheorghe Mencinicopschi: "Laptele şi frişca, ingredientele principale ale îngheţatei, conţin triptofan, substanţă ce acţionează ca un calmant natural. Triptofanul asigură confortul psihic, deoarece participă la producerea în creier a serotoninei. Serotonina este un neurotransmiţător care induce bună dispoziţie, stare de bine". De asemenea, triptofanul contribuie la prelucrarea vitaminei B3, necesară bunei funcţionări a sistemului nervos şi înlăturării stresului. Efect similar are cacaoa. Îngheţata cu cacao reuşeşte să înlăture temporar somnolenţa, contribuie la eliberarea de endorfină, hormonul plăcerii, al stării de bine.

CALORII. "O îngheţată clasică, făcută din ingrediente naturale, este un produs foarte bun, însă trebuie mîncată în cantităţi moderate. Pentru că îngheţata este un aliment hrănitor, cu un conţinut ridicat de proteine şi grăsimi, cu densitate calorică mare. 100 g îngheţată conţin 260 de calorii, care pot constitui o ameninţare pentru siluetă. Vinovat de numărul mare de calorii este zahărul: în 100 g îngheţată se găsesc 20-25 g zahăr. De asemenea, în 100 g îngheţată sînt 3-4 g proteine, 6-7 g grăsimi", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Şi în cazul îngheţatei este bine să citim eticheta. În îngheţată pot fi colorant şi arome artificiale ce creează probleme persoanelor cu alergii alimentare. Stimulatorii de aromă, folosiţi în unele sortimente de îngheţată, pot avea acţiune negativă asupra activităţii cerebrale. Specialistul nostru ne atrage atenţia că îngheţata cu fructe poate conţine urme de conservanţi artificiali, cu care au fost tratate fructele.


Sorbetul

Persoanele care vor o îngheţată cu mai puţine calorii pot alege sorbeturile. Acestea au doar 170 de calorii/100 g. Ingredientele sorbeturilor sînt sucurile proaspete de fructe şi piureul de fructe, de aceea nu au consistenţa cremoasă specifică îngheţatei. De asemenea, sorbeturile pot conţine lichior, vin, cafea, infuzii din plante. Un alt avantaj: sorbeturile nu au colesterol şi nici grăsimi saturate, comparativ cu îngheţata, care este preparată din lapte, smîntînă, adică grăsimi saturate şi colesterol, interzise persoanelor suferinde de boli cardiovasculare sau de obezitate. Sorbetul este desertul răcoritor de care se pot bucura chiar şi suferinzii de intoleranţă la lactoză, deoarece nu conţine lapte.

×
Subiecte în articol: ingheţată alimentaţie sănătoasă