x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ierburi aromatice - Busuiocul şi menta contra îmbătrînirii

Ierburi aromatice - Busuiocul şi menta contra îmbătrînirii

de Georgeta Licsandru    |    19 Sep 2008   •   00:00
Ierburi aromatice - Busuiocul şi menta contra îmbătrînirii

Rozmarinul stimulează detoxifierea ficatului. Menta îmbunătăţeşte digestia. Cimbrul combate balonările. Busuiocul previne îmbătrînirea. Motive suficiente pentru a adăuga ierburi aromatice în mîncăruri.



Rozmarinul stimulează detoxifierea ficatului. Menta îmbunătăţeşte digestia. Cimbrul combate balonările. Busuiocul previne îmbătrînirea. Motive suficiente pentru a adăuga ierburi aromatice în mîncăruri.

Ierburile aromatice sînt cunoscute mai mult datorită mirosului şi gustului pe care le dau mîncărurilor. Însă rozmarinul, menta, busuiocul, pătrunjelul, cimbrul sau salvia au proprietăţi antioxidante, antibacteriene şi dezinfectante. Rozmarinul este bogat în silimarină, substanţă care previne îmbătrînirea şi protejează ficatul de efectele negative ale alcoolului şi medicamentelor. Rozmarinul îl avem la dispoziţie tot timpul anului fie proaspăt, fie uscat. Pentru un plus de aromă ar fi bine să folosim rozmarin proaspăt atunci cînd pregătim mîncăruri cu carne sau peşte. “Adaosul de ierburi aromatice este o soluţie excelentă pentru uşurarea digestiei, mai ales în cazul mîncărurilor cu carne”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Stimulează digestia

Pentru stimularea digestiei sînt recomandate frunzele de mentă. Această plantă conţine mentol şi taninuri, substanţe cu efect antiseptic, digestiv, tonic. Frunzele proaspete de mentă adăugate în salate sau mîncăruri combat indigestiile şi balonările la fel de bine ca şI o cană cu ceai din această plantă. Foarte bun pentru stimularea digestiei şi prevenirea balonărilor este cimbrul. Acesta conţine de asemenea terpenoizi, substanţe cu rol anticoagulant care contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi favorizează scăderea colesterolului în sînge, prevenind ateroscleroza şi bolile cardiovasculare.

Dacă vreţi o soluţie contra îmbătrînirii atunci alegeţi busuiocul, ne sfătuiesc specialiştii în nutriţie. Sursă bună de calciu, magneziu, potasiu, busuiocul se remarcă prin conţinutul ridicat de polifenoli, substanţe care previn îmbătrînirea şi cancerul.

Pătrunjel în loc de sare

Pătrunjelul este considerat de nutriţionişti ca “o tabletă de multivitamine adăugată în mîncare”. Frunzele proaspete de pătrunjel stimulează imunitatea şi ne ajută să ne păstrăm tinereţea, datorită conţinutului de betacaroten, vitaminele C, K, fier, calciu, fosfor, mangan, magneziu, potasiu. Adăugarea pătrunjelului în salate sau mîncăruri contribuie de asemenea la eliminarea retenţiilor de apă, dar şi a ureei şi acidului uric. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi spune că pătrunjelul şi celelalte ierburi aromatice sînt o soluţie pentru reducerea consumului de sare, astfel ele au avantajul că ţin sub control hipertensiunea arterială. “Nu este nevoie să eliminăm total sarea şi să o înlocuim cu ierburi aromatice.  Însă ar fi bine să renunţăm la sarea pusă în mîncare şi atunci cînd o pregătim, dar şi atunci cînd o punem în farfurie”, arată specialistul.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă aromatice