x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Îndulcitorul natural

0
Autor: Dr. ing. Gabriela Berechet 24 Aug 2009 - 00:00
Îndulcitorul natural
Folosită de sute de ani în Paraguay în principal, dar şi în alte ţări din America de Sud, Stevia reubaudiana, plantă din Familia Compositae, care n-are nici o legătură cu ştevia autohtonă, câştigă tot mai mult în utilizare ca îndulcitor sau supliment alimentar.

Fie că este folosită ca atare, sub formă de frunze, la îndulcirea ceaiului sau a cafelei (o singură frunză acoperă necesarul de "dulce" pentru o ceaşcă de 200 ml), fie că este folosit sub formă de extract (pulbere, lichid, granule), Stevia reubaudiana are câţiva componenţi activi care dau gustul dulce: steviozida, rebaudiozidele A-C, dulozide A şi steviolbiozide.

Studiul acestei plante a început din anii '40 în Japonia, fiind folosită la îndulcirea unor produse alimentare încă de atunci, datorită puterii mari de îndulcire fără aport de calorii (frunzele au o putere de îndulcire de 10-15 ori mai mare decât zahărul, iar extractul de 300 de ori mai mare decât a zahărului). Există îndulcitori care au pu­terea de îndulcire mai mare de 600 de ori decât zahărul, sucraloza, care a obţinut avizul FDA de utilizare ca edulcorant din anii '90. Statutul Stevia reubaudiana este încă disputat, fiind în prezent acceptată doar ca supliment alimentar.
TOXICITATE ŞI MUTAGENITATE
Pentru a putea fi introduse în lista alimentelor sau a suplimentelor alimentare, în cazul multor plante sau substanţe extrase din acestea trebuie aduse dovezi certe asupra toxicităţii şi a mutagenităţii acestora. Singurul argument că respectiva plantă este folosită de sute de ani pentru proprietăţile sale nutritive sau organoleptice nu sunt suficiente. Astfel, în 1991, Institutul de cercetări de la Universitatea din Bangkok, Tailanda, publica un studiu efectuat asupra a două generaţii de hamsteri a căror dietă zilnică a conţinut steviozidă în cantităţi de 1 până la 2,5 g/kgcorp. Testele au fost efectuate pentru a evidenţia influenţa dietei cu steviozidă asupra fertilităţii, a incidenţei cancerului mamar şi a afecţiunilor renale.

Rezultatele testelor efectuate au demonstrat că acest îndulcitor nu afectează fertilitatea, scade incidenţa cancerului mamar precum şi a afecţiunilor renale, argumentând utilizarea lui în alimentaţia umană. În aprilie 1992, Asociaţia Americană a Produselor din Plante publică un studiu referitor la cercetările întreprinse asupra protenţialului carcinogen şi mutagen al diferiţilor compuşi din Stevia reubaudiana, concluzionând că nu există nici o problemă de siguranţă alimentară asociată cu utilizarea oricărui compus de îndulcire din planta Stevia reubaudiana.

Cercetări recente demonstrează că, alături de substanţele active, Stevia reubaudiana mai conţine proteine, fibre, vitamina A şi C, oligoelemente (Zn, Ca, P, Mg, Cr), având acţiune antihiperglicemică, insulinotropică şi glucaganosta­tică la cei care suferă de diabet zaharat de tip II, de stimulare a activităţii cerebrale, hipotensivă, are efect antibacterian, nu are efect carcinogen,
teratogen sau fetogen putând fi consumată şi în perioada de sarcină şi alăptare.


EUROPA VA PUTEA PRODUCE EXTRACTE DIN STEVIA REUBAUDIANA
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) este pe cale să aprobe producerea extractului de stevia, Reb A, cu puritate 95% glicozidsteviol prin elaborarea unei noi directive a îndulcitorilor care să fie pusă în aplicare spre sfârşitul lui 2010, începutul lui 2011.

Preţul extrem de ridicat pe care îl presupune extragerea, purificarea şi procesarea în vederea comercializării face încă prohibitiv acest produs, care este din ce în ce mai revendicat de producătorii mari de alimente din întreaga lume, inclusiv a producătorilor de băuturi răcoritoare, datorită stabilităţii mari în timpul procesării (100% solubil şi nefermentescibil), a puterii mari de îndulcire, a absenţei aportului caloric.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   stevia reubaudiana

 



Mai multe titluri din categorie

Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate

Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate
Galerie Foto Corect și normal ar fi ca fiecare persoană să aibă o dietă echilibrată, care să conțină legume și fructe colorate, însă atunci când stilul de viață nu îți permite o alimentație atât de echilibrată...

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 
O glicemie mai mare indică, de obicei, prezența diabetului. Dar asta nu înseamnă că nu e important să încercăm să ne menținem glicemia oricum la un nivel normal, ceea ce se poate face și fără medicamente,...

Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta

Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș anunță că sunt diferențe mici în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta. El a analizat un studiu publicat în The New England Journal of...

Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale

Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale
Cabinetele stomatologice și-au regândit activitatea în ultimele luni; după ce serviciile dentare au fost sistate pe o perioadă de câteva luni anul trecut, privim cu alți ochi stomatologia - ne dăm seama, în...

Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate

Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate
Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) susțin că este normal să crească procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate. Vaccinur...

Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism

Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 se mențin în organism peste 9 luni, este concluzia cercetării realizate de Imperial College London şi Universităţii din Padova, publicat în...

60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă

60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, oferă explicații pentru informațiile vehiculate recent, potrivit cărora 60% dintre bolnavii de COVID internaţi în spitalele britanice...

Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății

Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății
Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății. Ioana Mihăilă spune că aproximativ 1.000 de medicamente esențiale vor fi decontate 100%. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a...

Trei tipuri de înghețată sunt retrase de pe piața românească

Trei tipuri de înghețată sunt retrase de pe piața românească
Trei tipuri de înghețată produse de Mars, contaminate cu oxid de etilenă, sunt retrase de pe piață. Este vorba despre înghețata Bounty, Twix, Snickers, din anumite loturi, restul fiind în stare bună de...

Johnson&Johnson retrage de pe piață mai multe spray-uri de protecție solară. Care este motivul

Johnson&Johnson retrage de pe piață mai multe spray-uri de protecție solară. Care este motivul
Compania americană Johnson&Johnson retrage de pe piață cinci mărci de loțiuni de protecție solară după ce a fost descoperită în compoziția lor o substanță cancerigenă, scrie Live Science. Produsele...

Alertă alimentară. Înghețată contaminată cu un pesticid cancerigen

Alertă alimentară. Înghețată contaminată cu un pesticid cancerigen
Mai multe tipuri de înghețată care au în compoziție roșcovă contaminată cu oxid de etilenă trebuie restrase urgent de pe piață, a transmis Comisia Europeană, scrie AFP. Chiar dacă substanța nu...
Serviciul de email marketing furnizat de