x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    28 Noi 2007   •   00:00
PRÃ...JELI. Un consum ridicat de acrilamidă, o substanţă care se găseşte in alimentele prăjite sau arse, poate creşte riscul cancerului endometrial şi a celui ovarian cu 29%, respectiv 78%. Studiul a fost realizat pe 62.000 de femei din Olanda cu vărste cuprinse intre 55 şi 69 de ani şi a fost făcut pentru a arăta pericolul acestei maladii, care este in continuă creştere. Insă, conform acestui studiu, această substanţă nu determină apariţia cancerului la săn. Femeile care au luat parte la acest sondaj au declarat că fumatul este cea mai importantă sursă de acrilamidă. Acest studiu il precede pe cel realizat in 2002, cănd cercetătorii au declarat că s-au confruntat cu un nivel neaşteptat de mare de acrilamidă, substanţă care se găseşte in mod deosebit in alimentele bogate in carbohidraţi.


ALGE. Speciile de alge marine care sunt selectate din crescătorii ar putea reprezenta o sursă importantă şi nu foarte costisitoare de fier, ceea ce ar creşte considerabil veniturile globale, conform unui nou studiu. S-a descoperit că specia Gracilariopsis conţine 196 miligrame de fier pe 100 grame, adică cea mai mare concentraţie. Conform cercetătorilor, procentajul de absorţie a fierului a fost egal la toate speciile de alge. Lipsa fierului este principala problemă nutriţională atăt in ţările dezvoltate, căt şi in cele in curs de dezvoltare, afectănd una din cinci femei in Marea Britanie. De asemenea, deficienţele in ceea ce priveşte fierul modifică gustul, culoarea şi condiţiile de menţinere pe raft a alimentelor. (Nicoleta Catană)

×
Subiecte în articol: bun de consum