x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    09 Ian 2008   •   00:00

MAI AROMAT. Substanţele volatile de la ţelină pot îmbunătăţi aromele din supa de pui şi pot da naştere unor noi reţete culinare inedite, conform unui nou studiu. Cercet&a



MAI AROMAT. Substanţele volatile de la ţelină pot îmbunătăţi aromele din supa de pui şi pot da naştere unor noi reţete culinare inedite, conform unui nou studiu. Cercetătorii au scos la iveală că micile concentraţii ale componentelor pot intensifica proprietăţile dulci ale supei de pui. Testele anterioare asupra gustului au arătat că limba umană are 10.000 de muguri gustativi şi cinci senzaţii gustative: dulce, amar, umami (element descoperit de japonezi la începutul secolului care desemnează capacitatea proteică a unei mâncări), sărat şi acidulat.


DECIZIE. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat marţi la palatul Elysee că va aplica clauza de salvgardare în ceea ce priveşte organismele modificate genetic (OGM) dacă există dubii serioase asupra celor folosite în Franţa. El a făcut afirmaţia în contextul în care un comitet ad-hoc trebuie să se pronunţe miercuri cu privire la porumbul MON 810. Clauza permite interzicerea provizorie a cultivării sau comercializării unui OMG autorizat în cadrul UE dacă există vreun risc pentru sănătate sau mediu.  

DEZVALUIRE. Efectele pozitive ale ciocolatei negre asupra sănătăţii sunt puse sub semnul întrebării după ce un raport care conţine date despre flavanol, întocmit de medicii britanici, a fost publicat. Potrivit studiilor efectuate până acum, flavanolii pot avea efecte benefice asupra sănătăţii umane, întrucât ajută la neutralizarea radicalilor liberi care ar putea distruge celulele corpului şi ar putea cauza stres oxidativ. Dar, conform medicilor de specialitate, acesta poate provoca boli cronice, precum cele cardiovasculare, cancerul, artrita, diabetul şi Alzheimerul. Industria alimentară susţine că şi-a avertizat consumatorii asupra riscului consumului excesiv de ciocolată.


DESCOPERIRE. Afinele pot produce substanţe care au efecte nutriţionale benefice asupra sănătăţii noastre, conform unui nou studiu. Cele trei substanţe, Dixiblue, Gupton şi DeSoto, au fost special concepute pentru a rezista condiţiilor de căldură şi umiditate crescută din statele sudice. Cercetătorii lucrează la conceperea acestor substanţe pentru a introduce afinele în regiunile estice de peste trei decenii.


DAUNATOR. Cerealele pot avea efecte nocive asupra organismului uman, ducând la obezitate, scăderea bruscă în greutate sau boli cardiovasculare. Acestea au fost în atenţia cercetătorilor în ultimii 10 ani, în special a acelora din SUA, unde FDA a permis utilizarea în produsele alimentare a unui conţinut de 51% de grâne, care erau sărace în grăsimi saturate şi colesterol, pretinzând că acestea reduc riscul cancerului, a bolilor cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancer. Termenul "grână" este mult mai apropiat consumatorului decât cel de "fibră", fapt pentru care producătorii îl folosesc mult mai des pe ambalaje, fiind şi mai recunoscut ca sănătos. (N.C.)

×
Subiecte în articol: bun de consum