x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    31 Ian 2008   •   00:00

31 ianuarie 2008



COLABORARE. Un grup de universităţi, fundaţii şi autorităţi din Moldova vor începe din această săptămână un proiect de sprijinire a alimentelor tradiţionale româneşti: "Produse alimentare tradiţionale – oportunitate de dezvoltare transfrontalieră". Proiectul se va desfăşura pe parcursul a 12 luni, iar implementarea va însemna şi angajarea unei echipe de consilieri atât din România, cât şi din Republica Moldova care vor organiza sesiuni de instruire. În proiect sunt implicate judeţele Iaşi şi Vaslui şi raioanele Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi din Republica Moldova.


STATISTICÅ. Contactul cu broaştele ţestoase mici a dus 103 cazuri de infectare cu Salmonella în 33 de state din SUA între lunile mai-decembrie 2007, potrivit unui raport oficial efectuat de Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din Atlanta. Aproape toate cazurile au fost în rândul copiilor, care sunt expuşi mai mult la aceste riscuri din cauza sistemului imunitar mai slăbit. Boala, care poate fi fatală, se manifestă prin stări de vomă, diaree sau crampe musculare, în general la şapte zile după consumul alimentelor. Până în prezent n-a fost raportat nici un deces. (N.C.)


ABATOARE. În Punctul Trecere a Frontierei Siret va fi deschis un post de inspecţie sanitar-veterinară, după ce cinci abatoare din judeţ îşi vor finaliza lucrările de modernizare şi conformare la standardele europene şi vor putea prelua animale de peste graniţă pentru sacrificare. Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Petrea Dulgheru, a declarat că prin acest post de inspecţie de la frontieră vor putea fi introduse în România animale pentru sacrificare din Ucraina şi Rusia, care apoi vor putea fi exportate, existând astfel siguranţa cărnii de calitate.


DECIZIE. Un grup de 21 de firme din industria alimentară din Marea Britanie au hotărât să micşoreze consumul de apă pentru a proteja mediul înconjurător şi a reduce semnificativ costurile de producţie. Companiile producătoare s-au aflat într-o presiune constantă din partea Guvernului pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, întrucât acestea au un impact negativ prea mare asupra sferei şi în prezent lucrează la planuri concrete pentru aplica-rea planurilor. (N.C.)

×
Subiecte în articol: bun de consum