4 februarie 2008
GUTÅ. Consumul ridicat de băuturi carbogazoase şi fructoză poate creşte riscul de apariţie a hiperuricemiei (gută), în special la bărbaţi, se arată într-un nou studiu publicat în British Medical Journal. Medicii de la Universitatea Harvard arată că doar două pahare cu suc pe zi măresc riscul cu 85%, iar acest lucru se poate observa în doar o lună. Cercetătorii au arătat că şi sucurile naturale bogate în fructoză sunt periculoase pentru bărbaţii predispuşi la îmbolnăvirea de gută. Acestora le este recomandat consumul de băuturi îndulcite cu edulcoranţi artificiali, pentru că în acest caz hiperuricemia nu are şanse să apară.
EVALUARE. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) va da publicităţii în luna aprilie raportul cu privire la siguranţa consumului a 2.800 de substanţe folosite până în prezent cu diverse scopuri în industria alimentară. Oamenii de ştiinţă din cadrul EFSA au verificat efectul acestora asupra metabolismului consumatorilor. De asemenea, ei vor să stabilească dozele zilnice admise, nivelul de toxicitate şi modul în care aceste substanţe sunt absorbite de organism. Până acum, EFSA a anunţat că ispropanul nu se va mai găsi în alimente. Studiile pe animale au arătat că este cancerigen, putând produce mutaţii chiar şi la nivelul genetic.
Citește pe Antena3.ro