x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

26 Feb 2008   •   00:00

26 februarie 2008



TRICHINELOZÅ. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea a confirmat existenţa trichinelozei în carnea de mistreţ pe care au consumat-o trei persoane din oraşul Panciu. "Probele de laborator au confirmat existenţa trichinelozei în carnea de mistreţ", a spus purtătorul de cuvânt al DSVSA Vrancea, medicul Iulia Cucoli. Cei trei vrânceni – soţ, soţie şi mama soţului – au mâncat carne de mistreţ cu o săptămână în urmă, iar miercurea trecută au acuzat dureri musculare. Ei au ajuns la Secţia de Boli Contagioase a Spitalului de Urgenţă "Sfântul Pantelimon", dar nu au fost internaţi în spital, fiind trataţi la domiciliu.


AROME. Comisia privind alimentele din Marea Britanie a atras atenţia că pe piaţă sunt foarte multe alimente care au pe ambalaj imagini cu fructe şi legume, dar în compoziţie există doar arome. Reprezentanţii comisiei arată că prin acest mod de etichetare consumatorii sunt induşi în eroare. În replică, producătorii spun că ei nu au încălcat regulile de etichetare existente şi deci nu sunt vinovaţi. Ian Tokelove, reprezentant al comisiei, a declarat că există pe piaţă atât de multe arome, care sunt şi atât de ieftine, încât nu mai este nevoie ca producătorii să facă eforturi pentru a folosi ingrediente naturale, benefice sănătăţii.


COLORANŢI. Patru din cinci medicamente destinate copiilor de pe piaţa din Marea Britanie conţin aditivi alimentari care declanşează sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), arată un grup de cercetători. Aceşti aditivi fac parte din categoria coloranţilor chimici, azoici – E 102 tartrazină, E 104 galben de chinolină, E 110 galben portocaliu, E 122 carmoisină, E 124 roşu ponceau, E 129 roşu allura.În aceeaşi categorie intră şi conservantul E 211, benzoat de sodiu. Majoritatea substanţelor se află în produse pe bază de paracetamol.


BOMBOANE. Inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Braşov au confiscat luni trei kilograme de bomboane de ciocolată produse în Turcia, după ce o persoană care a cumpărat asemenea dulciuri a constatat că au viermi. În urma controlului la magazin, inspectorii OJPC Braşov au confiscat trei kilograme de bomboane, dintre care 300 de grame erau cu viermi, iar celelalte aveau modificări organoleptice, fiind retrase de la consum, a precizat luni directorul OJPC Braşov, Iulian Mara. Acesta a declarat că se va lua legătura cu OPC Bucureşti, pentru a depista distribuitorul bomboanelor,care este din Capitală.

×
Subiecte în articol: bun de consum