9 mai 2008:Comisia Europeană va dezbate problema organismelor modificate genetic (OMG), iar zilele următoare se va decide dacă acestea vor fi aprobate pentru consum.
DECIZIE. Comisia Europeană (CE) va dezbate problema organismelor modificate genetic (OMG), iar zilele următoare se va decide dacă acestea vor fi aprobate pentru consum. În momentul de faţă, situaţia acestor produse este mai mult decît incertă, iar în ţări ca Franţa, Austria, Ungaria sau Grecia cultivarea lor este interzisă. Cei care susţin biotehnologia, dar şi criticii aşteaptă cu nerăbdare decizia CE, întrucît sînt de părere că acceptarea acestora ar aduce modificări pozitive atît în industria alimentară, cît şi în percepţia consumatorilor. La ora actuală, OMG pot fi utilizate numai la hrana animalelor, pentru consumul uman fiind interzise. Acest subiect este intens dezbătut de ani buni, iar ultima dată cînd s-a luat o decizie concretă a fost în 1998.
MAI MULTE DATE. Nutriţioniştii susţin că au nevoie de mult mai multe informaţii despre produsele alimentare înainte de a stabili recomandările în ceea ce priveşte doza zilnică minimă şi maximă de sare pe care trebuie să o consumăm. Responsabilii din industria alimentară au făcut această cerere în cadrul unei conferinţe care a fost ţinută zilele trecute la Buxelles, la care au participat reprezentanţi din industria sării. Aceştia susţin că dacă producătorilor nu li se va impune o limită clară asupra cantităţii de sare, sănătatea consumatorilor poate fi serios pusă în pericol.