1 iunie 2008: Tomatele deshidratate şi rehidratate pot preveni cancerul la prostată, conform unui studiu efectuat pe raţe.
BENEFIC. Tomatele deshidratate şi rehidratate pot preveni cancerul la prostată, conform unui studiu efectuat pe raţe. Acest lucru se datorează conţinutului de licopen, un nutrient care dă roşiilor culoarea specifică. Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii şi-a exprimat dubiile cu privire la efectele benefice ale legumelor asupra consumatorilor, susţinînd că nu deţine dovezi concrete. Totuşi, FDA a recunoscut capacitatea tomatelor de a preveni cancerul la prostată, cel gastric, ovarian şi cel la pancreas, cu precizarea că celelelalte componente care se găsesc în roşii pot avea efecte benefice, posibil în combinaţie cu licopenul.
INOVAŢIE. Un nou
tip de aliment vegetarian care conţine o cantitate mare de proteine şi poate
intensifica absorbţia fierului a fost descoperit de un cercetător de la
Departamentul de Ştiinţă Alimentară de la Universitatea din Wageningen.
Produsul, denumit tempe,
este unul pe bază de grăunţe, cu un conţinut ridicat de acid folic. Acesta
poate preveni bolile cardiovasculare, diabetul şi unele forme de cancer.
Vitamina B folică este o formă naturală de acid folic şi, printre alte calităţi,
este necesară pentru o dezvoltare normală a fătului. Alimentul este destinat
vegetarienilor, dar poate fi consumat şi de persoanele care doresc să elimine
din alimentaţia lor carnea şi produsele din carne.