8 iulie 2008
VINUL ROŞU. Consumat în cantităţi moderate, vinul roşu poate fi folosit în tratamentul ulcerului gastric. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea Siena (Italia). Aceştia au testat 13 sortimente de vin din diferite regiuni ale Italiei şi au descoperit că vinul roşu sec stimulează secreţia de suc gastric şi distruge bacteriile responsabile cu apariţia ulcerului gastric. În acest scop pot fi băute pînă la şase pahare cu vin roşu săptămînal.
OBEZITATE. Psihologii americani Claude Fischler şi Estelle Mason au încercat să explice de ce în Franţa sînt mai puţine persoane obeze decît în SUA. În volumul "Mîncarea. Francezii, europenii şi americanii, la masă”, Claude Fischler şi Estelle Mason arată că în Franţa şi Japonia se înregistrează cele mai puţine cazuri de obezitate, iar în SUA – cele mai multe. Potrivit autorilor, avantajul francezilor constă în aceea că mănîncă la ore fixe şi niciodată singuri. În vreme ce americanii mănîncă tot timpul singuri, pe fugă, în faţa televizorului sau calculatorului. Americanii recunosc că iau zilnic suplimente nutritive, pe cînd francezii preferă alimentele naturale – fructe, legume, cereale integrale – ca principale surse de vitamine şi minerale.
SLĂBIRE. Sîmbăta este cea mai grea zi pentru persoanele care ţin cură de slăbire, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Washington. La studiu au luat parte 48 de persoane cu vîrste între 50 şi 60 de ani, care urmau un program de slăbit bazat pe regim alimentar şi exerciţii fizice. Conform concluziilor publicate în revista Obesity, majoritatea participanţilor la studiu au renunţat atît la dietă, cît şi la mişcare pe durata week-end-ului. Ba chiar sîmbăta au mîncat cel mai mult faţă de restul săptămînii. Tendinţa de a renunţa la cura de slăbire în week-end apare din cauza influenţei familiei şi prietenilor.
GRĂSIMI TRANS. Autorităţile sanitare din New York au interzis utilizarea grăsimilor TRANS sau a margarinei la fabricarea produselor de patiserie. Aceasta după ce anul trecut au interzis utilizarea acestor grăsimi nocive în restaurante şi fast-food-uri. Toate alimentele comercializate la New York trebuie să conţină sub 0,5 grame de margarină/bucată, potrivit deciziei departamentului de sănătate al statului. Cercetătorii au dovedit că margarina este vinovată de apariţia bolilor cardiovasculare.
Citește pe Antena3.ro