2 septembrie 2008
DUBII. O nouă serie de dezbateri legate de consumul de produse provenite de la animale clonate va începe săptămîna viitoare la Bruxelles, întrucît membrii Parlamentului European au dubii legate de efectele pe care aceste tipuri de produse le pot avea asupra populaţiei. Comisia Europeană anunţase iniţial că laptele şi carnea provenite de la animalele clonate vor intra pe piaţă în forţă pînă în anul 2010, dar recunoştea riscurile la care se expuneau consumatorii dacă optau pentru aceste produse. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi-a exprimat punctul de vedere legat de acest subiect, spunînd că produsele "probabil‘‘ nu reprezintă un pericol pentru consumatori. (N.C.)
PERICOL. Consumul de potenţiator artificial glutamat monosodic (MSG) poate creşte riscul acumulării în greutate, indiferent de conţinutul caloric pe care îl au produsele respective. În ciuda acestor rezultate, reprezentanţii industriei alimentare susţin că aceste date nu pot fi puse în practică, deoarece aditivul este indispensabil pentru producători. E 621 poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, astm, modificări de ritm cardiac sau respiraţie dificilă. El nu este admis în produsele care sînt destinate copiilor. De asemenea, este neurotoxic şi poate declanşa maladiile Huntington, Alzheimer sau Parkinson. (N.C.)
Citește pe Antena3.ro