x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

17 Sep 2008   •   00:00

17 septembrie 2008:Departamentul pentru Agricultură din SUA (USDA) va permite celor din industria prelucrării cărnii să folosească iradierea pentru a ucide bacteria E. colli ce s-ar putea afla pe carcasele de vită.



CARNE IRADIATĂ
Departamentul pentru Agricultură din SUA (USDA) va permite celor din industria prelucrării cărnii să folosească iradierea pentru a ucide bacteria E. colli ce s-ar putea afla pe carcasele de vită. Singura condiţie pusă de autorităţile americane este ca pe eticheta produselor ce au suferit acest proces de decontaminare să apară inscripţia “iradiat”. Procesatorii spun că măsura le va fi de ajutor şi că nu este necesară etichetarea, pentru că iradierea nu afectează aroma, calităţile nutriţionale şi termenul de valabilitate al produselor. Luna trecută s-a hotărît decontaminarea prin iradiere a salatei iceberg şi a spanacului.


INFERTILITATE
Berea, vinul, cafeaua şi alunele conţin cantităţi mari de substanţe ce pot afecta fertilitatea masculină, se arată într-un studiu efectuat de medici britanici de la Consiliul pentru Cercetări Medicale din Cambridge. Substanţa vinovată este fitoestrogenul, ce se găseşte în cantităţi mari şi în soia. Primele dovezi au apărut atunci cînd s-a constatat că vitelor hrănite cu soia le-a scăzut foarte mult fertilitatea. Apoi, s-a descoperit aceeaşi problemă şi la bărbaţi.
Fitoestrogenul se află în cantităţi mari în bere, vin, în produsele care conţin cofeină şi în produsele de tip snacks, în special în alune.


GRÎU CU VIERMI
Inspectorii Oficiului Judeţean de Protecţia Consumatorului (OJPC) Iaşi au amendat societatea Overseas Group Impex pentru că a comercializat 700
de kilograme de griş de grîu cu viermi. Potrivit reprezentanţilor OJPC, în timpul controlului în depozitul din localitatea Holboca al operatorului economic, s-au găsit 700 de kilograme de griş de grîu cu viermi şi larve, deşi avea termenul de valabilitate pînă la sfîrşitul anului.
Şeful Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorului Iaşi, Valeriu Sălăvăstru, afirmă că s-a aplicat o amendă contravenţională, în valoare de 3.000 de lei.


ALIMENTE STRICATE
În perioada 5-11 septembrie 2008, inspectori ai Direcţiilor pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul Direcţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene şi a Municipiului Bucureşti au desfăşurat acţiuni de control în unităţi cu profil agroalimentar. Principalele deficienţe constatate au fost comercializare de produse neconforme, condiţii neadecvate pentru comercializarea produselor alimentare, lipsa documentelor ce atestau calitatea produselor comercializate, lipsa trasabilităţii, depozitarea necorespunzătoare a materiilor prime şi ambalajelor, deficienţe în întreţinerea spaţiilor de prelucrare.

×
Subiecte în articol: bun de consum