x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

18 Sep 2008   •   00:00

18 septembrie 2008:Trei copii au murit în China după ce au băut lapte contaminat cu melamină, care a provocat îmbolnăvirea în diverse grade a altor 6.244 de copii, potrivit unui nou bilanţ oficial anunţat miercuri

Lapte contaminat

Trei copii au murit în China după ce au băut lapte contaminat cu melamină, care a provocat îmbolnăvirea în diverse grade a altor 6.244 de copii, potrivit unui nou bilanţ oficial anunţat miercuri, relatează AFP. Dacă 4.917 copii nu au suferit decît tulburări uşoare, 1.327 au fost spitalizaţi, între care 158 “cu afecţiuni renale grave”, a precizat ministrul Sănătăţii, Chen Zhu, într-o conferinţă de presă. Totuşi, 94 de copii care se încadrează în cele 158 de cazuri grave “sînt într-o stare stabilă”, a adăugat ministrul. în afara celor două decese anunţate anterior, doi bebeluşi de cinci şi, respectiv, opt luni din Gansu (provincie în nord-vest), un altul a fost înregistrat la Zhejiang (în est), pe fondul scandalului laptelui contaminat cu melamină.

 

Carne clonată

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere interzicerea folosirii cărnii de la animalele clonate pentru consum uman. De asemenea, se doreşte impunerea unui embargo pentru toate produsele provenind de la animale clonate. Decizia a venit în urma constatării că pot surveni probleme în procesul de clonare, iar efectele lor asupra sănătăţii umane sunt devastatoare. Cu toate acestea, producătorii acestor tipuri de produse speră să îmbunătăţească tehnologiile actuale pentru a putea scoate pe piaţă alimente de cele mai bună calitate, fără să se folosească de antibiotice. Mai mult, ei speră ca prin procesul de clonare să distrugă bolile animalelor şi în felul acesta să micşoreze numărul cazurilor de îmbolnăviri.

 

Alimente fermentate

Uniunea Europeană doreşte implementarea unui nou proiect pentru reducerea sau eliminarea toxinelor din alimentele fermentate prin folosirea culturilor starter. În noua echipă vor intra 16 oameni de ştiinţă de la universităţi, centre de cercetare şi de la firme din industria alimentară, iar scopul lor este îmbunătăţirea calităţii produselor fermentate prin eliminarea aminelor biogene. Aceste substanţe se produc în special din acidul lactic şi pot da intoxicaţii care se manifestă prin dureri de cap, palpitaţii, diaree şi stări de vomă, mai ales pentru cei sensibili.

Cercetarea va dura pînă în 2011 şi face parte din programul de cercetare pentru sănătate iniţiat de Uniunea Europeană şi la care participă oameni de ştiinţă din toate cele 27 de ţări membre.

 

E-urile Şi criminalii

Consumul de alimente cu foarte mulţi aditivi alimentari vine în ajutorul criminaliştilor. Doctorul John Bond, cercetător la Universitatea din Leichester, a arătat că împătimiţii mîncărurilor nesănătoase vor lăsa amprente mult mai clare decît criminalii care au o dietă sănătoasă. Acesta a explicat că prin transpiraţie ei vor elimina mai mult sodiu, care este o substanţă corozivă, şi astfel amprentele vor fi mult mai clare. În ajutorul poliţiştilor vin şi conservanţii sintetici care au în compoziţia lor cantităţi importante de sodiu. Cel mai utilizat aditiv alimentar cu rol de conservant este nitritul de sodiu, care se găseşte foarte des în produsele din carne. Cercetătorul britanic a explicat că teoria lui se aplică mai ales dacă amprentele sînt lăsate pe metale.

×
Subiecte în articol: bun de consum