x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Italia în război cu CE din cauza untului de cacao

Italia în război cu CE din cauza untului de cacao

de Nicoleta Catana    |    03 Iul 2008   •   00:00

Utilizarea termenului de “pur” pe etichetele alimentelor italiene pentru a defini untul de cacao provenit din ciocolată nu a fost deloc pe placul Comisiei Euroepene, care a apelat la instanţă pentru a lua o decizie în acest sens

Utilizarea termenului de “pur” pe etichetele alimentelor italiene pentru a defini untul de cacao provenit din ciocolată nu a fost deloc pe placul Comisiei Euroepene (CE), care a apelat la instanţă pentru a lua o decizie în acest sens. Forul european nu este de acord cu acest termen deoarece se teme că astfel se va intra într-o competeţie cu celelalte companii de pe piaţă şi este posibil chiar să apară discriminarea între alte tipuri de produse care au aceeaşi textură. 5% din grăsimile vegetale care sut utilizate în produse pe bază de ciocolată pot fi obţinute din alte surse decît untul din cacao şi ar trebui aprobat în toate statele membre ale Uniunii Europene, atît timp cît ingredientele sunt menţionate în conformitate cu legea pe eticheta produsului. Potrivit actelor normative, acestea trebuie menţionate lîngă lista de ingrediente, separate de aceasta, scrise cu litere foarte mari, vizibile, plasate alături de numele brandului. CE nu este de acord cu denumirea de “ciocolată pură” doarece susţine că, întrucît aceasta apare menţuionată la fel ca şi pe celelalte produse pe bază de ciocolată, îi induce consumatorului ideea că celelate produse care au în compoziţie acelaţi unt de cacao sunt inferioare respectivelor produse italiene.

La ora actuală, companiile producătoare din Peninsulă au sistat discuţiile cu CE pînă cînd instanţa va lua o decizie certă în acest caz. Un purtător de cuvănt al forului european a declarat că “Cizma” se află în polemică pe această temă cu UE încă din anul 2004, însă rămîne fermă pe poziţii, invocînd faptul că şi ţări ca Marea Britanie folosesc acelaşi termen. Conform directivei 36/2000, piaţa produselor pe bază de cacao şi ciocolată se află sub regulamentul din 2003, care limitează utilizarea expresiei “ciocolată pură”, aceasta putînd fi utilizată numai în cazul produselor care nu conţin alte grăsimi vegetale decît untul de cacao.

 

×
Subiecte în articol: bun de consum cacao