x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet "Jandarmii" şi E-urile

"Jandarmii" şi E-urile

de Cristina Andreea Calin    |    24 Oct 2007   •   00:00
"Jandarmii" şi E-urile

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Produs care conţine o serie de aditivi alimentari, poate fi consumat doar de persoanele sănătoase şi care depun efort fizic, dar cu moderaţie. Compoziţia acestuia determină mai multe categorii de persoane să il evite.


CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Produs care conţine o serie de aditivi alimentari, poate fi consumat doar de persoanele sănătoase şi care depun efort fizic, dar cu moderaţie. Compoziţia acestuia determină mai multe categorii de persoane să il evite.


Cărnaţii "jandarm Salonta" au in compoziţie o serie de aditivi alimentari, unii dintre ei consideraţi a fi cancerigeni. De pe etichetă aflăm că ingredientele produsului sunt: carne porc, slănină, carne vită, proteină vegetală din soia, sare, condimente, zaharuri (maltodextrine, dextrine, dextroză, lactoză), culturi starter, corector de aciditate (glucono-delta-lactoză E 575), potenţiator de aromă (glutamat monosodic E621), antioxidant (acid ascorbic E330, ascorbat de sodiu E301), colorant (acid caminic E120), betaină, conservant (nitrit de sodiu E251). Membrana de depozitare este comestibilă.


ANALIZÃ.... Citind eticheta, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că produsul face parte din categoria cărnaţilor crud-uscaţi. Ingredientele principale sunt carnea de porc, slănina, carnea de vită şi proteina vegetală din soia şi obişnuiţii aditivi alimentari din produsele din carne (acidifianţi, potenţiatori de aromă, antioxidanţi, coloranţi). Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, din compoziţia acestuia rezultă că are o densitate energetică ridicată, din cauza in special grăsimilor animale saturate din slănină. Betaina a fost oare introdusă in produs datorită calităţilor sale de adictivitate, de a crea atractivitate şi dependenţă?


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, de boli hepatice şi renale, de boli neurologice şi neurodegenerative, hipertensivilor, suferinzilor de dislipidemie, de cancer, de afecţiuni ale pielii. Cei sensibili la glutamat şi betaină vor testa produsul inainte de a-l consuma. Produsul poate fi consumat cu moderaţie de către persoanele sănătoase şi care depun efort fizic. Este interzis suferinzilor de hiperuricemie - gută. (Cristina Andreea Călin)



×
Subiecte în articol: bun de consum