Vacanţa s-a terminat. Te-ai simţit bine, te-ai plimbat, te-ai relaxat, dar totuşi ceva te nemulţumeşte: ai cu vreo două - trei kilograme mai mult decăt la inceputul concediului. Plăcerile gastronomice din concediu şi-au pus amprenta destul de vizibil pe silueta ta.
Vacanţa s-a terminat. Te-ai simţit bine, te-ai plimbat, te-ai relaxat, dar totuşi ceva te nemulţumeşte: ai cu vreo două - trei kilograme mai mult decăt la inceputul concediului. Plăcerile gastronomice din concediu şi-au pus amprenta destul de vizibil pe silueta ta. Tentaţiile au fost multe şi timp de două-trei săptămăni ai uitat să mai socoteşti caloriile. Iar cartofii prăjiţi, şniţelele de pui, ingheţata sau prăjiturile cu care te-ai desfătat la restaurant nu au avut milă de silueta ta.
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să nu intrăm in panică, să nu luăm măsuri drastice dacă la revenirea din concediu avem unu-două kilograme in plus. Trebuie doar să revenim la stilul de viaţă dinainte de concediu, să alegem alimente cu densitate calorică mică (fructe, legume), să facem mai multă mişcare. Cu totul altfel stau lucrurile dacă in discuţie sunt patru-cinci kilograme sau chiar mai mult. In această situaţie trebuie să mergem la medic, pentru că nu este normal să luăm in greutate atăt de mult intr-un timp relativ scurt.
Fructe şi legume
"După concediu, dieta noastră trebuie să conţină multe fructe şi legume. Fiind bogate in potasiu şi apă, acestea sunt cele mai bune diuretice. Este posibil ca greutatea in plus după vacanţă să se datoreze unui edem uşor, unei retenţii de apă, consecinţă a faptului că am măncat la restaurant, că măncărurile au fost ceva mai sărate, mai condimentate. Este posibil ca efectul să apară mult mai repede dacă măncăm fructe şi legume, pentru că vom elimina rapid un litru - doi de apă din edem", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Fructele şi legumele crude sunt aliaţii noştri cei mai de incredere intr-o dietă. Au puţine calorii şi un conţinut ridicat de fibre alimentare, care intervin in asimilarea grăsimilor şi favorizează eliminarea lor. Totuşi, nu ne putem asigura necesarul caloric zilnic numai din fructe şi legume, pentru că nu sunt echilibrate nutriţional. Trebuie să măncăm din toate căte puţin, şi grăsimi, şi proteine, şi carbohidraţi. Trebuie să măncăm puţin şi des, să nu ne ridicăm de la masă cu senzaţia de saţietate deplină. Numai in acest fel ne vom bucura din nou de silueta dinainte de concediu. Dacă măncăm puţin şi des vom avea in permanenţă o uşoară senzaţie de foame. Trebuie insă să facem asta tot timpul. Pentru că este uşor să slăbim, dar este mai greu să ne menţinem greutatea după ce am slăbit.
Fenomenul yo-yo
Dacă vrem să ne recăpătăm silueta, nu avem voie să sărim peste mese, să trecem la o dietă drastică sau să ne infometăm. Acest lucru li se intămplă frecvent celor care muncesc de dimineaţa pănă seara. Este un obicei total greşit, care determină organismul să-şi facă stocuri de grăsime. Trebuie să slăbim intr-o perioadă cel puţin egală sau mai mare cu cea in care am acumulat kilogramele. "Persoanele care apelează la regimuri hipocalorice, la infometare slăbesc rapid, insă riscă să ajungă anorexice. In afară de aceasta este posibil să apară fenomenul yo-yo: după ce au slăbit şi renunţă la dietă pun la loc rapid kilogramele pierdute. De aceea, dietele hipocalorice trebuie urmate numai sub supravegherea nutriţionistului", ne sfătuieşte specialistul nostru.
Boli care ingraşă
Deşi aportul alimentar excesiv este cauza principală de creştere ponderală in intreaga lume, există şi situaţii cănd kilogramele luate peste vară sunt consecinţa unor afecţiuni. Tiroida este cauză de ingrăşare atunci cănd ea nu mai produce suficienţi hormoni tiroidieni. Afecţiunea se numeşte hipotiroidie, dar ea poate fi identificată nu doar după creşterea ponderală, ci şi după alte simptome. "Bolnavul are tegumentele reci şi uscate, vorbeşte lent, se mişcă lent, este somnolent, are voce răguşită", ne explică Aurelian Emil Ranetti, şeful Secţiei de boli endocrino-metabolice din cadrul Spitalului Clinic Militar Central. Simptomatologia apare treptat, la fel ca şi creşterea ponderală, care este in medie de patru-cinci kilograme. Bolnavul trebuie să fie atent la aceste simptome şi să apeleze la un medic endocrinolog, pentru un tratament adecvat. "Multe persoane supraponderale sau obeze acuză tiroida pentru creşterea ponderală. Glanda endocrină este insă foarte rar cauză de ingrăşare", este de părere dr Aurelian Emil Ranetti.
O altă cauză endocrină de creştere ponderală, deşi tot foarte rară, o constituie bolile hipotalamice, zonă in care se află centrul foamei şi al saţietăţii. Ele se dezvoltă in general in copilărie, in primii trei ani de viaţă, şi dau retard fizic şi psihic. O creştere ponderală importantă apare şi in cazul sindromului Cushing, provocat de secreţia unei cantităţi prea mari de hormon cortizol. Sindromul apare atăt la copii, căt şi la adulţi, dar incidenţa mai mare este la femeile intre 20 şi 40 de ani. Pe lăngă creşterea in greutate, sindromul provoacă şi modificări ale tegumentelor (piele mai subţire, mai fragilă), slăbiciune musculară, osteoporoză, dereglări menstruale, hipertensiune arterială, glaucom, cataractă. "La femei, o altă cauză de creştere ponderală este sindromul ovarului polichistic, şi el insoţit de alte simptome, precum pilozitatea, acneea, ciclul menstrual neregulat", precizează dr Aurelian Emil Ranetti.
Sfatul medicului
Aţi hotărăt să scăpaţi de "colăceii" acumulaţi in timpul concediului. Nu uitaţi că mişcarea este singura soluţie pentru a arde caloriile, subliniază dr Gigi Teodoru, medic primar recuperare medicală şi balneologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central din Bucureşti. In cazul persoanelor care in concediu au luat căteva kilograme suplimentare, dar sunt obişnuite cu mişcarea, medicul recomandă reluarea treptată a activităţilor fizice. Problema este cu cei care pornesc de la zero. In nici un caz nu se vor apuca să petreacă ore extenuante in sala de fitness. Cel mai potrivit ar fi să inceapă cu căte o plimbare in fiecare seară, făcută dacă se poate intr-un pas alert. Apoi o oră de inot o dată pe săptămănă este excelentă pentru tonifierea musculaturii. Mersul cu bicicleta, cu rolele, tenisul, badmintonul sunt sporturi pe care le puteţi practica in familie: cu partenerul de viaţă, cu copiii. Important este să fiţi perseverenţi. In opinia medicului Gigi Teodoru, un lucru este clar: rezultatele in vederea menţinerii siluetei şi sănătăţii se văd numai dacă faceţi mişcare cel puţin de două-trei ori pe săptămănă, căte 20-30 de minute.
Instructorul Luiza Bucur, de la FC Naţional Fitness Center, susţine că fără mişcare orice metodă de slăbit este in van. De aceea, specialistul nostru vă propune să realizaţi de cel puţin trei ori pe săptămănă un antrenament care să cuprindă exerciţii pentru toate grupele musculare. Insă inainte de a vă "pune in mişcare", medicul vă sfătuieşte să verificaţi mai intăi cum staţi cu sănătatea. Un specialist in recuperare medicală sau medicină sportivă vă poate recomanda ce fel de exerciţii puteţi face şi durata acestora. Şi persoanele care au probleme cu inima, plămănii sau cu articulaţiile pot face şi chiar este indicat să facă mişcare, insă exerciţiile trebuie adaptate capacităţii de efort a fiecăruia. Pentru inceput, persoanele cu diverse probleme de sănătate este bine să desfăşoare activitatea fizică sub indrumarea unui kinetoterapeut.
Sfatul medicului
Nici o reţetă magică nu vă va ajuta să slăbiţi peste noapte. "Regimurile restrictive nu sunt niciodată eficiente. Supraponderalul nu trebuie să scadă cantitatea de alimente pe care le ingeră, ci să schimbe felul alimentelor. In acest sens, orice conţine zahăr (de orice tip), făină albă sau grăsimi, mai ales animale (sunt permise mici cantităţi de ulei vegetal, neprelucrat termic), este interzis", arată dr Dorin Dragoş, medic primar medicină internă, specialist in medicină alternativă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
CINCI MESE. Alimentele consumate de-a lungul zilei trebuie repartizate in cinci mese. Astfel, dimineaţa, inainte de micul dejun, putem să măncăm un fruct proaspăt. Puţin mai tărziu, inainte să plecăm la serviciu, luăm micul dejun: un ou fiert tare, care nu ingraşă, cereale integrale cu lapte sau iaurt, poate şi puţină carne slabă, de vită, la grătar. Pe la ora 11:00 să măncăm o salată de legume cu ulei de măsline. Masa de prănz trebuie să conţină proteine de origine animală - o friptură la grătar. Totul este să nu facem excese, iar friptura să nu aibă mai mult de 100 g. Masa de seară trebuie să fie uşoară, bogată in fructe şi legume proaspete.
FRUCTE. Ananasul conţine enzime care stimulează stomacul să digere mai bine alimentele. In plus, conţine iod, potasiu, calciu, fosfor, fier, sulf, vitaminele A şi B, vitamina C şi magneziu, important pentru tonusul muscular, pentru sistemul nervos, dar şi pentru sănătatea oaselor. "Toate fructele şi toate legumele sunt utile in regimul de slăbire, evităndu-se, eventual, cele uscate (stafide, curmale etc.), intrucăt acestea sunt mai concentrate in glucide (zaharuri). In stare proaspătă insă nici un fruct nu este contraindicat (nici măcar bananele), preferăndu-se fructele zemoase", susţine specialistul nostru.
DEPURATIVE. "O indicaţie specială in curele de slăbire o au plantele depurative, intrucăt metabolismul lent pe care il presupune obezitatea creează terenul pentru acumularea in organism a produşilor reziduali (din cauza lentorii proceselor metabolice şi a celor de eliminare). Iată căteva dintre cele mai indicate depurative: păpădie (partea aeriană), anghinare (frunze), frasin (frunze), mesteacăn (frunze), trei fraţi pătaţi (partea aeriană)", spune dr Dorin Dragoş.
FITOTERAPIE. Există mai multe plante cu efect benefic care, combinate cu o dietă sănătoasă şi cu mişcare, vă vor ajuta in lupta contra kilogramelor. Atenţie, insă! Inainte de a apela la o cură de plante este indicat să vă adresaţi unui medic cu competenţă in fitoterapie, care vă poate prescrie plantele pe care le puteţi utiliza. "Diferenţa fundamentală dintre plante şi medicamente constă in faptul că plantele, folosite in mod curent, cel puţin in dietele de slăbit, nu au efecte adverse. Aceste plante sunt folosite de mii de ani, in timp ce medicamentele pentru slăbit pot avea efecte adverse imprevizibile", spune dr Dragoş.
CARNE. Dacă vrem să slăbim, cel mai bine ar fi ca grăsimile şi proteinele să provină dintr-o carne mai uşoară. Aşa-numita carne albă - de peşte, pui, curcan - conţine mai multe proteine şi mai puţine grăsimi, in acelaşi timp este una dintre cele mai bune surse de aminoacizi esenţiali, fier, zinc şi magneziu. De asemenea, carnea albă are mai puţine calorii decăt carnea roşie (porc, vită). Totuşi, nu trebuie să exagerăm nici cu carnea. Un regim alimentar cu multă carne poate provoca in timp dezechilibre metabolice - gută, obezitate.