CE BEM, CE MÎNCĂM
Consumatorii care doresc să îşi asezoneze fripturile cu
ulei, în care s-au dizolvat zece substanţe chimice şi cîteva seminţe de muştar,
pot încerca sosul dijonnaise Knorr.
Consumatorii care doresc să îşi asezoneze fripturile cu ulei, în care s-au dizolvat zece substanţe chimice şi cîteva seminţe de muştar, pot încerca sosul dijonnaise Knorr.
Sosul dijonnaise de la Knorr este un produs în care s-au
amestecat zece aditivi alimentari, unul mai periculos decît celălalt. Din lista
de ingrediente aflăm că are în compoziţie “ulei vegetal 49,2%, apă 25%, zahăr, oţet, seminţe de muştar
4,2%, muştar pudră, sare 0,9%, conservanţi (polisorbat 60 – monostearat de
poliooxietilenă sorbitan E 435, potasium sorbat E 202, sulfat de sodiu –
posibil E 221 (sulfit de sodiu), agent de îngroşare gumă de xanthan E 415,
coloranţi (clorofilă E 140, caramel E 150, tartrazină E 102, galben sunset E 110), antioxidanţi edetat de calciu
disodiu – E 385 etilen diamină de tetraacetat de calciu, BHA – E 320
bulilhidroxianisol”. 100 de grame de produs aduc un aport energetic de 518
kcal/2.177 kj, 2,8 g proteine, 9,8 g glucide şi 52 g lipide.
ANALIZĂ. Sosul dijonnaise este un produs de tip maioneză care are un
profil nutriţional dezechilibrat, lipidele reprezentînd mai mult de jumătate
din compoziţia lui, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi,
directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, în compoziţia
produsului intră o cantitate mare de glucide cu index glicemic foarte ridicat şi
foarte multă sare. Această compoziţie îi imprimă sucului o valoare energetică
extrem de mare, 518 kcal.
Acest amalgam a fost condimentat cu o mulţime de aditivi
alimentari ce afectează în mod grav organismul. Cei mai periculoşi sînt cei doi
antioxidanţi, ambii putînd cauza cancer. E 385 poate induce modificări
metabolice, dezechilibre ale balanţei minerale, inhibă enzimele şi coagularea sîngelui,
produce tulburări gastrointestinale, hematurie şi crampe musculare. Doza zilnică
admisă pentru etilen diamină tetraacetat de calciu este de 0-2,5 mg/kg corp.
Efecte la fel de nocive are şi
butilhidroxianisolul E 320. Alergiile şi stările de somnolenţă sînt doar cîteva
dintre ele. Conservantul monostearat de poliooxietilenă sorbitan E 435 poate
potenţa asimilarea substanţelor toxice liposolubile din tractusul digestiv,
fiind potenţial cancerigen. De asemenea, scade absorbţia unor nutienţi. Prin
menţiunea “delicios cu preparate din carne”, producătorul instigă la o alimentaţie
nesănătoasă, plină de grăsimi animale saturate.
CONCLUZII. Produsul
analizat nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care
alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu sindrom metabolic,
dislipidemie, hipertensiune, maladii cerebro şi cardiovasculare, maladii
hepatorenale, maladii neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), cancere, celor
cu status proinflamator sistemic (mai ales din cauza aportului excesiv de acizi
graşi proinflamatori omega 6), bătrînilor, astmaticilor, celor cu boli
dermatologice, celor cu celulită. Diabeticii trebuie să ţină cont de aportul de
glucide (zahăr). Cei care au alergie la muştar sau alte componente vor testa
produsul în prealabil.
Coloranţii
E 102 tartrazină, E 110
Sunset yellow şi E 150 caramel sînt coloranţi sintetici care
pot induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). De
asemenea, pot produce alergii şi acutizează crizele de astm persoanelor care
suferă de această afecţiune.
Dintre aceşti coloranţi, celemai multe probleme de sănătate poate cauza E 110, care ajunge chiar la distrugeri cromozomiale.