x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet La ceas de seara, o masa usoara

La ceas de seara, o masa usoara

06 Apr 2006   •   00:00

Care este cea mai potrivita ora pentru masa de seara? Unii spun ca nu mananca nimic dupa ora 17:00, altii dupa ora 18:00, in timp ce o a treia categorie afirma ca se asaza la masa si la miezul noptii. "Nu ar trebui sa luam masa de seara dupa ora 20:00. Digestia este mai intensa in prima parte a zilei si mai lenta in a doua parte. Dupa ora 20:00, activitatea sistemului digestiv se reduce, noaptea au loc procese care tin de partea de detoxifiere, de prelucrare si asimilare a alimentului", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. El enumera si cateva reguli in ceea ce priveste cina. Prima dintre ele si cea mai importanta: la masa de seara nu trebuie sa recuperam tot ce am pierdut in timpul zilei. Daca am sarit peste masa de pranz dintr-un motiv sau altul, asta nu inseamna ca la cina putem sa facem exces de calorii si alimente greu digerabile. Acestea ar solicita metabolismul si ar contribui la aparitia supraponderalitatii si chiar a obezitatii, pentru ca seara nu mai suntem activi decat o ora, maximum doua.

Regula numarul 2: la masa de seara nu vom asocia proteinele animale si carbohidratii. Altfel spus, la cina nu sunt indicati cartofii prajiti alaturi de friptura sau alte mancaruri prajite. Masa de seara trebuie sa fie usoara, bogata in fructe si legume proaspete. Seara putem manca o cantitate mica de carne fiarta sau la gratar.

Cina si somnul

O a treia regula se refera la ora cinei si la importanta acesteia din punctul de vedere al somnului. Cel mai bine este sa ne asezam la masa cu doua ore inainte de a ne culca, altfel riscam sa avem un somn agitat si neodihnitor. Persoanele care sforaie noaptea, cele care sufera de dispnee (greutate in respiratie cauzata de unele boli cardiace sau respiratorii) sau apnee (oprire temporara a respiratiei in somn) nu ar trebui sa consume seara mancaruri grele, bauturi alcoolice, apa carbogazoasa, bauturi carbogazoase, pentru ca in mod cert vor avea un somn agitat. De asemenea, persoanele care sufera de gastrita, ulcer, reflux gastro-esofagian nu ar trebui sa abuzeze de alimente dupa ora 20:00.

SFATUL MEDICULUI
Seara nu este bine sa consumam bauturi carbogazoase. De acest lucru trebuie sa tina seama mai ales persoanele care au hiperaciditate gastrica. "Acestor persoane le sunt recomandate alimentele cu efect calmant, produsele care reduc aciditatea gastrica. In aceasta categorie se incadreaza lactatele, salatele cu ulei de masline. Uleiul de masline calmeaza durerile gastrice si are rolul unui pansament gastric. Seara, cu atat mai mult ne este interzis consumul de alimente inalt procesate din carne – mezeluri, tocaturi – pentru ca acestea contin conservanti, coloranti, aditivi alimentari care irita mucoasa gastrica", ne sfatuieste prof. dr. Gh. Mencinicopschi.
×
Subiecte în articol: masa seară alimentatie echilibrata