x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Laptele scade tensiunea

Laptele scade tensiunea

de Georgeta Licsandru    |    04 Iul 2008   •   00:00
Laptele scade tensiunea

AVANTAJ ● Calciul şi potasiul stimulează sistemul cardiovascular
Persoanele care beau zilnic două pahare cu lapte degresat prezintă mai puţine riscuri de a dezvolta hipertensiune arterială. Efectul cardioprotector se datorează calciului şi potasiului din lapte.



AVANTAJ ● Calciul şi potasiul stimulează sistemul cardiovascular
Persoanele care beau zilnic două pahare cu lapte degresat prezintă mai puţine riscuri de a dezvolta hipertensiune arterială. Efectul cardioprotector se datorează calciului şi potasiului din lapte.

În 100 ml lapte se găsesc 120 mg calciu şi 150 mg potasiu. Aceste două microelemente au rol esenţial în funcţionarea muşchiului cardiac. Iar persoanele care beau zilnic două pahare cu lapte nu au probleme cu creşterea tensiunii arteriale. Legătura directă dintre consumul de lapte şi hipertensiune a fost observată pe parcursul unui studiu efectuat la Universitatea Harvard (SUA). La studiu au participat 29.000 de femei de vîrstă medie. S-a dovedit că riscul unei tulburări cardiace este mai mic cu 10% la persoanele care beau două pahare cu lapte degresat zilnic, în comparaţie cu cele care consumă lapte o dată pe lună sau chiar deloc. "Calciul întăreşte pereţii vaselor sangvine şi intervine în funcţionarea muşchiului cardiac. O doză zilnică de 800 mg calciu – luată nu numai din lapte, ci şi din alte alimente – scade tensiunea arterială la persoanele care suferă de hipertensiune uşoară. În ceea ce priveşte potasiul, acesta contribuie la normalizarea activităţii cardiace, reglează tensiunea arterială şi menţine echilibrul apei în organism", arată studiul efectuat la Universitatea Harvard. Demn de remarcat este, de asemenea, conţinutul de vitamina D din lapte. Vitamina D ajută la o mai bună absorbţie a calciului în organism. Fără vitamina D, corpul nostru ar absorbi doar 10%-15% din calciul provenit din alimente.

DEGRESAT. Potrivit studiului, persoanele care au probleme cu tensiunea, cele care suferă de ateroscleroză trebuie să aleagă laptele degresat. Grăsimile saturate din lapte nedegresat anihilează efectele benefice ale calciului şi altor nutrienţi asupra tensiunii arteriale. Cercetătorii atrag atenţia, de asemenea, că doar calciul şi potasiul luate din alimente protejează sistemul cardiovascular, suplimentele nutritive cu minerale nu au acest efect.

BENEFICII. Absorbţia calciului scade o dată cu înaintarea în vîrstă, de aceea bătrînii nu au voie să elimine laptele din dietă. Dacă din dietă lipseşte calciul, atunci osteoporoza, dar şi afecţiunile cardiovasculare găsesc terenul propice să se instaleze. Bolile cardiovasculare sînt favorizate de creşterea colesterolului. Laptele  nu prezintă nici un pericol în această privinţă. 100 ml lapte de vacă integral ne oferă 14 mg colesterol, iar cel degresat – doar 2 mg. Nutriţioniştii ne spun să nu ne facem probleme nici în privinţa caloriilor din lapte. În 100 ml lapte de vacă se găsesc numai 61 de calorii, în laptele degresat – 36 de calorii.

 Conţinut 100 ml lapte degresat
Apă  90%
Calorii   36
Proteine   3,6 g
Grăsimi   0,2 g
Colesterol   2 mg
Glucide   5,3 g
Calciu   120 mg
Potasiu   150 mg
Sodiu   50 mg
Fier   0,1 mg

×
Subiecte în articol: lapte alimentaţie sănătoasă degresat