x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Legume pe placul ochilor

Legume pe placul ochilor

de Georgeta Licsandru    |    19 Mai 2008   •   00:00
Legume pe placul ochilor

Salata verde, spanacul, varza ne protejează ochii. Ele conţin luteină şi zeaxantină, substanţe care împiedică acţiunea nocivă a razelor ultraviolete asupra retinei.

În timpul verii consumaţi la discreţie spanac, salată verde, varză, broccoli, ne recomandă cercetătorii de la Ohio State University (SUA). "Toată lumea ştie că pielea suferă din cauza expunerii prelungite la raze ultraviolete. Însă şi ochii sînt la fel de vulnerabili. Dar avem o soluţie! Legumele verzi, care sînt asemenea unor ochelari de soare naturali", notează cercetătorii americani. Potrivit acestora, spanacul, salata verde, varza, broccoli protejează vederea şi neutralizează razele ultraviolete. Aceste proprietăţi se datorează luteinei şi zeaxantinei, antioxidanţi puternici pe care ni-i oferă legumele verzi. Studiul efectuat la Ohio State University a demonstrat că luteina şi zeaxantina filtrează lumina solară şi opresc acţiunea acesteia asupra retinei. Surse bune de luteină şi zeaxantină sînt, de asemenea, portocalele, mango, kiwi, piersicile.


PROTECŢIE. În mod normal, luteina şi zeaxantina sînt depozitate în ochi. În cazul în care dieta este săracă în surse de luteină şi zeaxantină, ochii pierd această protecţie naturală. Astfel, ochii sînt expuşi razelor ultraviolete, care produc radicali liberi periculoşi. Radicalii liberi pot provoca tulburări de vedere, opacifierea cristalinului şi chiar apariţia cataractei, atrag atenţia specialiştii. Iată motive suficiente pentru a profita de o salată cu verdeţuri în zilele de vară.

"Luteina şi zeaxantina din spanac, salată verde sau varză acţionează contra radicalilor liberi de zece ori mai bine decît vitamina E. Legumele trebuie consumate crude, pentru că doar astfel luteina şi zeaxantina au acţiune maximă", arată studiul efectuat la Ohio State University şi publicat în revista americană Journal of Nutrition.

Pe lîngă legumele verzi, dieta noastră trebuie să conţină de asemenea alimente bogate în vitaminele A, E, C, zinc şi seleniu: nuci, alune, uleiuri de măsline, de soia, portocale, mere, kiwi, cereale integrale. Acestea pot încetini procesul de degenerescenţă maculară, cauzat pe de o parte de îmbătrînire, iar pe de altă parte, de razele ultraviolete.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă