x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Leul greu motiv de panica

Leul greu motiv de panica

02 Mai 2005   •   00:00

  • de STELUTA INDREI
  • PSIHOLOGIE
  • Trecerea la leul greu de la 1 iulie 2005 este cea mai importanta schimbare, dupa momentul 1989, care are un impact psihologic semnificativ asupra romanilor. Aceasta este parerea psihologului Alfred Dumitrescu, care spune ca, desi denominarea leului este anuntata si pregatita din timp prin campanii de presa, totusi oamenii nu sunt niciodata suficient de pregatiti pentru o schimbare pe care nu o pot controla.

    Oamenii sunt speriati in primul rand de riscul cresterii preturilor. Insa psihologul Alfred Dumitrescu crede ca este normal sa existe temeri in acest sens. Frica de a nu face fata schimbarilor din societate este cu atat mai justificata, cu cat populatia din tara noastra a trecut prin momente dificile. Astfel, panica vine din neincrederea fata de autoritatea statului.

    Pe de alta parte, orice om se teme de schimbarile pe care nu le poate controla, care se petrec fara voia lui. Teama vine din faptul ca nu stie daca va reusi sa le faca fata sau nu.

    Stabilitate si angoasa

    "Marele avantaj al denominarii leului este ca banii vor incepe sa aiba din nou valoare. Acesta este marele castig psihologic al trecerii la leul greu. Moneda nationala va recapata valoare si in termeni psihologici", sustine psihologul. Asta inseamna ca oamenii vor constientiza faptul ca pot cumpara ceva cu o suma relativ mica, 10 lei, de exemplu. Acesta este un fenomen care confera stabilitate si incredere in randul oamenilor, comparativ cu situatia din anii ’90, caracterizata printr-o perioada de hiperinflatie.

    Instabilitatea economica este o sursa enorma de angoasa, pentru ca oamenii nu stiu daca banii castigati astazi mai inseamna ceva maine.

    Varstnicii sunt cei mai afectati

    Paradoxal, cei mai panicati de trecerea la leul greu sunt varstnicii. Potrivit psihologului Alfred Dumitrescu, "varstnicii ar trebui sa fie cei mai bucurosi, daca ne gandim ca se intorc la normalul pe care il stiau. Din punct de vedere psihologic insa, ei sunt anxiosi, pentru ca puterea lor de adaptare la schimbare este scazuta". De aceea se simt in pericol cand are loc orice fel de schimbare. In afara de acest lucru, probabil ca majoritatea este intr-adevar in pericol, pentru ca poate confunda leul nou cu cel vechi, preturile i se pot parea mai mici si va avea tendinta de a cheltui mai mult. Unii nu vor realiza valoarea noilor bani. In acelasi timp, batranii se vor panica atunci cand isi vor lua pensiile in noua moneda, deoarece suma li se va parea foarte mica, daca ne gandim ca pot primi, de exemplu, 250 de lei pe luna.

    Tinerii, adaptabili

    In cazul populatiei active, lucrurile vor fi mult mai simple, pentru ca oamenii se vor obisnui pe parcursul anilor de circulatie paralela a monedelor cu valoarea fiecareia, ne asigura psihologul Alfred Dumitrescu.

    Cei care nu au abilitati de calcul – firile mai boeme, persoanele mai labile emotional – se pot simti dezorientati, dar psihologul nu crede ca tinerii si adultii activi ar putea fi traumatizati intr-un fel sau altul de schimbarea leului.

    Panica legata de o sursa exterioara (se schimba guvernul, se schimba moneda, cresc preturile) functioneaza de cele mai multe ori ca un magnet care atrage o multime de fobii si anxietati.

    Foarte multe se manifesta pe un fond de vulnerabilitate a persoanei. Tulburarile anxioase, atacurile de panica, spaima apar si se accentueaza cand se petrec schimbari majore in societate, in majoritatea cazurilor la persoane care au un dezechilibru psihologic.

    VIITOR. Frica oamenilor, legata de trecerea la leul greu, poate fi anulata daca ei sunt bine informati si daca simt pe propria piele ca schimbarea este benefica pentru viata lor, remarca psihologul Alfred Dumitrescu. Adultii trebuie sa inteleaga schimbarea gandindu-se si la viitorul copiilor. Ei vor sti ca leutul primit ca ban de buzunar are valoare. Astfel vor fi formati cu deprinderea de a aprecia banii si de a sti ca pentru a-i avea trebuie sa ii meriti. Pe de alta parte, adultii vor constientiza ca leul are valoare oriunde in lume. Psihologul crede ca prin intermediul banului, un element de simbolizare a valorii, romanii vor fi conectati la o lume intreaga.

    STIATI CA...
  • Frica poate fi si un lucru bun. Tensiunea pe care o resimtim cand ne temem de ceva este modul prin care suntem avertizati de propriul organism ca trebuie sa luam masuri. De exemplu, datorita fricii anticipam pericolul de a avea un accident si avem posibilitatea de a-l evita.
  • Uneori, teama ca ni se poate intampla ceva rau este gresita, in acest caz fiind vorba de anxietate, stare de neliniste fara motiv.
  • Frica poate duce la pierderea controlului de sine, la o stare permanenta de neincredere, la suspiciune fata de ceilalti si fata de evenimente.
  • ×
    Subiecte în articol: leul psihologie alfred dumitrescu