x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Leurda îţi merge la inimă

Leurda îţi merge la inimă

de Georgeta Licsandru    |    19 Mar 2008   •   00:00
Leurda îţi merge la inimă

Leurda sau usturoiul sălbatic este un tonic natural pentru inimă. Curele cu leurdă previn bolile cardiovasculare prin scăderea colesterolului şi prin împiedicarea apariţiei trombozelor.

DIETĂ - Salata cu ulei de măsline previne bolile cardiovasculare


Leurda sau usturoiul sălbatic este un tonic natural pentru inimă. Curele cu leurdă previn bolile cardiovasculare prin scăderea colesterolului şi prin împiedicarea apariţiei trombozelor.

Efectul de tonic cardiac al leurdei se datorează, pe de o parte, mineralelor pe care le conţine (potasiu, magneziu, calciu), iar, pe de altă parte, fibrelor alimentare care intervin în asimilarea grăsimilor şi absorb colesterolul. De asemenea, substanţele conţinute de leurdă au efect vasodilatator, favorizând menţinerea tensiunii arteriale în limite normale. Inclusă în dietele de primăvară, leurda are nu numai efect de fluidifiant sangvin, ci şi detoxifiant, depurativ şi diuretic. Numită şi usturoi sălbatic, leurda are avantajul că nu dă izul neplăcut pe care ni-l lasă usturoiul. Se ştie că persoanele cu sensibilitate crescută la stomac nu tolerează usturoiul, mâncărurile în care acesta este adăugat provocându-le arsuri puternice. Leurda însă este foarte bine tolerată şi de aceste persoane. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune că frunzele de leurdă pot fi folosite atât în salate, cât şi în mâncăruri. În salată, leurda se asociază foarte bine cu celelalte verdeţuri de primăvară (salată verde, untişor, păpădie). Iar în mâncarea de urzici putem să adăugăm leurdă în loc de usturoi. De asemenea, leurda poate înlocui condimentele în supe, sosuri, mâncăruri cu carne. Sunt combinaţii foarte bune pentru tonifierea de primăvară a organismului, pentru stimularea detoxifierii naturale a organismului.

 

SFAT. “Leurda alături de untişor, urzici nu trebuie să lipsească de pe masa persoanelor care postesc, mai ales că sezonul în care apar aceste plante corespunde cu Postul Paştelui. Dacă ţinem post, ar trebui să mâncăm de cinci-şase ori pe zi, dat fiind că alimentele de post sunt mai puţin săţioase. Ar fi bine ca măcar trei din cele cinci-şase mese zilnice să conţină şi verdeţuri sub formă de salată cu puţin ulei de măsline”, ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Nutriţioniştii recomandă salata cu leurdă persoanelor care suferă de gută, pentru că stimulează eliminarea acidului uric din organism.

 

Antiviral

Leurda conţine alicină, o substanţă cu proprietăţi antivirale ce se găseşte de asemenea în ceapă şi usturoi. Datorită alicinei, leurda are proprietăţi expectorante, tonice, antispastice, de aceea poate fi folosită pentru prevenirea virozelor respiratorii ce apar în lunile de primăvară. Prin conţinutul de vitamine şi minerale, leurda stimulează sistemul imunitar şi previne stările de oboseală, durerile de cap şi palpitaţiile specifice asteniei de primăvară. În acest scop poate fi folosit sucul de leurdă. Pentru aceasta, o legătură de leurdă se taie mărunt, se adaugă un pahar cu apă, se pun în mixer şi se amestecă. Pentru stimularea imunităţii şi prevenirea asteniei se beau câte două-trei pahare cu suc zilnic timp de două săptămâni.

 

×
Subiecte în articol: leurda alimentaţie sănătoasă leurd