x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Lintea

de Gina Matei    |    12 Ian 2010   •   00:00
Lintea

Lintea este unul dintre alimentele recomandate cu multă convingere de profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti. Motive? Este săracă în grăsimi, dar bogată în proteine. De asemenea, este un bun înlocuitor pentru carne şi conţine carbohidraţi cu indice glicemic scăzut.

Pentru a nu-şi pierde din proprietăţi, specialistul nostru recomandă prepararea prin fierbere. Ca şi la fasole, prima apă este bine să se arunce, pentru a evita flatulenţele.
În linte, cea mai mare concentraţie este reprezentată de acidul folic şi de fibre, două elemente vitale.
În boaba de linte se găsesc şi cantităţi importante de mangan, fier, fosfor, proteine, cupru, potasiu, vitamina B1.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE LINTE
Datorită conţinutului, lintea ajută la scăderea colesterolului şi controlează nivelul zahărului din sânge, previne apariţia afecţiunilor inimii. De asemenea, sporeşte nivelul de energie al organismului şi creşte rezistenţa fizică la efort. Tocmai de aceea, consumul de linte este recomandat sportivilor şi, în general, tuturor celor care depun efort fizic. Este indicată şi în tratamentul post-operatoriu (stările de convalescenţă).

CONTRAINDICAŢII
Întrucât boabele de linte sunt foarte concentrate, se cere moderaţie la consum. Este bine să se evite consumul de linte în caz de: indigestie, diabet, obezitate, boli cardiace grave, hipotiroidie severă. De asemenea, specialistul nostru recomandă ca dieta să nu se bazeze exclusiv pe consumul acestei legume, pentru a nu suprasolicita aparatul digestiv.

 

5496-111026-18_25_sante22.jpg

ATENŢIE!
Specialistul nostru, profesorul Mencinicopschi ne sfătuieşte să fim atenţi ca, atunci când cumpărăm boabe de linte, să nu fie expuse unei surse de umezeală. În cazul în care cumpăraţi linte la cutie, uitaţi-vă pe ambalaj, să nu aibă aditivi alimentari sau sare adăugată.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă