Un consum ridicat de vitamina D3 (cholecalciferol) şi D2 (ergociferolul) poate reduce riscul atacurilor de inimă, sugerează un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard
Un consum ridicat de vitamina D3 (cholecalciferol) şi D2 (ergociferolul) poate reduce riscul atacurilor de inimă, sugerează un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard. Deficienţa de vitamina D îngrijorează serios medicii deoarece poate fi fatală. Dar aceştia atrag atenţia asupra cantităţii pe care o consumăm, întrucît nici să facem excese nu este recomandat.
Oamenii de ştiinţă recomandată ca un consum optim de vitamina
D3 pentru copii 200 IU pe zi, iar pentru adulţii cu vîrstă de peste 50 de ani, între
800 şi 1000 IU zilnic. Deşi aparent doza este exagerată, toate studiile
efectuate pînă în prezent arată faptul că această cantitate este optimă pentru
ca organismul nostru să nu aibă de suferit din cauza deficienţei din acest
supliment alimentar. În ciuda acestui lucru, cîteva publicaţii de specialitate
din Statele Unite ale Americii au solicitat ca doza recomandată să fie în
cantităţi mult mai mari, în cazul copiilor de la 200 IU la 2000 pentru a îmbunătăţi
calitatea oaselor, dar şi sănătatea organismului în general. Deficitul de
vitamina D a populaţiilor din nordul Europei a fost pus pe seama lipsei
soarelui, care este o sursă importantă pentru procurarea acestui supliment. La
adulţi, lipsa vitaminei D poate provoca apariţia osteoporozei, osteopeniei
(afectarea uşoară a osului, o densitate osoasă mai mică decît cea normală),
poate determina o slăbiciune a muşchilor, fracturi, cancere, o slabiciune a
sistemului imunitar, infecţii, dar şi boli cardiovasculare.