x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Look perfect, obsesie perfecta

Look perfect, obsesie perfecta

02 Mai 2006   •   00:00

Trupul este deseori obiect al perfectionismului. Multi oameni sunt nemultumiti de aspectul lor fizic.

Trupul este deseori obiect al perfectionismului. Multi oameni sunt nemultumiti de aspectul lor fizic. In special femeile, care vor sa fie la moda cu orice pret si sa arate exact ca modelul impus de societate.

Atunci cand obsesia de a fi perfect este orientata asupra propriului corp, mai este doar un pas pana la aparitia dezechilibrelor fizice si psihice. Dezechilibre fizice provocate de carente alimentare, cure de slabire repetate urmate de ingrasare, administrarea de medicamente pentru slabit. Dezechilibre psihice cauzate de imaginea corporala, care au o stransa legatura cu stima de sine. O persoana care se vede grasa, urata, imperfecta are o slaba stima de sine, este frustrata, complexata.

STUDII
. Efectele pe care obsesia unui corp perfect le are asupra mintii si trupului au fost studiate in ultimii 20 de ani de numerosi psihologi. Concluzia comuna: perfectionismul este direct implicat in aparitia tulburarilor alimentare nervoase – anorexia si bulimia. Asociatia Psihologilor Americani a publicat recent un studiu care confirma ideea ca preocuparea obsesiva pentru propria infatisare este adesea intalnita la femei anorexice (refuza mancarea) sau bulimice (isi provoaca varsaturi imediat dupa masa).

Tracy Tylka, psiholog la Ohio State University, este autoarea unui studiu la care au participat 678 de femei cu varste intre 17 si 56 de ani. Ea a ajuns la concluzia ca femeile care isi autoanalizeaza obsesiv propriul corp sunt predispuse la tulburari alimentare. "Autoobservarea inseamna atentia indreptata permanent asupra propriului trup, cum este privitul excesiv in oglinda. Femeile care «se studiaza» ore in sir in oglinda pun mare pret pe aspectul lor exterior, ignorand emotiile si trairile interioare, ceea ce denota unele dezechilibre psihice", atrage atentia Tracy Tylka.

POZITIV. Psihologii considera ca unele forme de perfectionism pot fi utile. De exemplu, impunerea unor standarde personale inalte este cheia succesului in cazul celor care vor sa-si construiasca o cariera profesionala. Asa cum dorinta de a excela in domeniul lor este esentiala pentru sportivii de performanta. Insa aceste forme de perfectionism sunt pozitive atata vreme cat raman la stadiul de motivatie puternica si nu se transforma in obsesii.

RECOMANDARE. Tracy Tylka, psiholog american, indeamna atat femeile, cat si barbatii sa aiba o atitudine "cinstita" fata de propriul corp. In sensul "sa avem puterea de a schimba ceea ce putem si sa acceptam ceea ce nu putem schimba".
×
Subiecte în articol: psihologie