x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Mâncăruri explozive împotriva ficatului

Mâncăruri explozive împotriva ficatului

de Florin Condurateanu    |    30 Iun 2009   •   00:00
Mâncăruri explozive împotriva ficatului
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Bombăne pacientul că asta e vrăjeală când medicul îi spune că tratamentul pentru ficatul gras sunt slăbitul şi exerciţiile fizice. Zice pacientul că, pentru a scăpa de el, doctorul i-a recomandat în principal să-şi drămuiască mâncarea şi să se plimbe seara o jumătate de oră, fiindcă, pasămite, crâcneşte pacientul, medicul n-a vrut să-i prescrie doctorii.



Bineînţeles că bombăneala e degeaba, fiindcă medicina tubului digestiv chiar a demonstrat că principala metodă de a acţiona favorabil asupra ficatului gras e să nu mai fie gras şi să faci mişcare.

REGIM ALIMENTAR
În primul rând, omul cu steatoză hepatică trebuie să-şi impună un regim alimentar în care numărul de calorii înghiţite să nu fie cu mult mai mare decât caloriile consumate prin mişcare. Cu alte cuvinte, omul trebuie să mănânce înţelept ca să slăbească. Pacienţii cu ficat gras se întâlnesc mai ales în rândul obezilor.

Dar reducerea kilogramelor suplimentare nu trebuie să fie îndeplinită prin cure nemiloase de slăbire, care sunt foarte periculoase atunci când se pierd brusc 10-15 kilograme în 2-3 săptămâni. Când se supun unor diete brutale, oamenilor încep să li se topească şi muşchii, fiindcă organismul ia din muşchi proteinele care să genereze glucide şi asta fiindcă regimul pompieristic taie complet zaharurile şi împuţinează proteinele şi grăsimile.

Există şi nişte medicamente în stare a-l ajuta pe om să slăbească. Medicamentele din familia orlistat inhibă enzimele pancreasului şi astfel grăsimile nu mai sunt digerate şi se elimină în materiile fecale.

O altă clasă de medicamente de slăbit se numeşte sibutramină, care inhibă apetitul, adică inhibă receptorii de serotonină care participă la pofta de mâncare. Însă trebuie insistat în procesul de slăbire pe drămuirea caloriilor şi pe exerciţiul fizic, fiindcă medicamentele de slăbit au şi efecte secundare nedorite importante.

În cazul obezităţilor monstruoase care sunt producătoare şi de alte boli, pentru slăbit se poate apela şi la chirurgie. Dar recomandarea pentru intervenţia chirurgicală în cazul marilor obezi trebuie să vină de la medicii gastroenterologi şi nutriţionişti, iar chirurgul doar să execute operaţia. Acum, intervenţii pentru slăbit se pot face şi cu endoscopul.
Una dintre metodele endoscopice este de introducere, timp de câteva luni, a unui balon în interiorul stomacului pentru a-i diminua volumul.

Tot endoscopic se poate monta, pe exteriorul stomacului, un inel care să-l împartă în două camere precum o clepsidră cu nisip. Inelul creează în partea superioară a stomacului o cameră mai mică şi când ea se umple cu mâncare mai puţină declanşează senzorii de săturare. Mai există şi metoda chirurgicală de a izola o parte din stomac, care să nu mai primească alimente.

Iar operaţia cea mai mare este de a modifica intrarea canalelor pentru bilă şi a celor cu secreţii pancreatice, înţepându-le mai jos, în intestinul subţire spre partea terminală a lui, pentru a micşora suprafaţa de intestin subţire unde se face digestia. Dar şi aceste intervenţii ale chirurgului pot da reacţii adverse.

Al doilea obiectiv pe care îl vizează tratamentul ficatului gras este combaterea rezistenţei la insulină a celulelor corpului. La unii oameni, celulele organismului au o rezistenţă anormală de a lăsa să lucreze insulina pancreasului în aşa fel încât glucidele cresc în sânge. Nereuşind să lucreze asupra celulelor, insulina pancreasului nu mai blochează grăsimile în tendinţa lor de a părăsi celulele şi astfel aceste grăsimi pleacă prin sânge şi încarcă ficatul, făcându-l ficat gras.




Medicamentele din clasa metformin fac celulele corpului sensibile la insulină, scăzând acea păguboasă rezistenţă a celulelor la insulină. După tratamentele cu metformin, bolnavilor de ficat gras le-au scăzut transaminazele, s-au diminuat inflamaţiile, fibrozele din ficat şi încărcarea grasă.

LA MASĂ CU INDICELE GLICEMIC
Atunci când mănâncă, oamenii trebuie să ţină seama şi de un alt parametru, indicele glicemic. Iată un exepmlu: un cartof fiert de 40 de grame conţine 10 grame de glucide, dar el dă o glicemie în sânge mai mare decât aceeaşi cantiate de 40 de grame de linte, care conţine aceleaşi zaharuri, tot 40 de grame. Dar cartoful are un indice glicemic mai mare decât lintea.

Alt exemplu: un morcov crud de 30 de grame conţine 10 grame de glucide, dar el dă o glicemie cu 30% mai mare faţă de aceeaşi cantitate de morcovi, deci cu aceeaşi încărcătură de 10 grame de zaharuri, dar care morcov este gătit.

Iată unele alimente cu indice glicemic ridicat care provoacă multă glicemie în sânge. Glucoza 100, pâinea foarte albă 95, mierea, dulceaţa 90, floricelele 85, morcovul 85, zahărul alb 75, orezul alb 70, cartofii 70, porumbul 70, sfecla 70, biscuiţii 70, pastele din făină albă 65, bananele 60 etc. Iată alte exemple de alimente cu indice glicemic scăzut, ce nu provoacă o glicemie în sânge aşa de mare: cereale cu tărâţe 50, orez nedecorticat brun 50, pâine integrală 50, mazăre 40, fasole albă 40, lactate 35, fructe proaspete 35, arahide 15, fructoză 20, legume verzi sub 15.

Alt obiectiv al tratamentului în ficatul gras nealcoolic este combaterea colesterolului mare şi a trigliceridelor mari. Împotriva colesterolului se dau statine plus dietă. Trebuie evitaţi acizii graşi saturaţi, de exemplu cei din carne de toate felurile, din brânzeturi. Acizi graşi nesaturaţi cei nepericuloşi se află, de exemplu, în peşte. Alt ţel al tratamentului în ficatul gras nealcoolic este administrarea de medicamente hepatoprotectoare, care feresc ficatul de stresul oxidativ determinat de radicali liberi încurajaţi de grăsimea din ficat. Se recomandă vitamina E, tablete de betalină şi de taurină.

BOLI GRAVE
Atât de răspândita boală a ficatului gras trebuie să aibă un tratament pe măsură, fiindcă ficatul gras e punctul de pornire spre boli grave de ficat cum ar fi ciroza şi alte afecţiuni. Când un om este descoperit a avea celulele ficatului încărcate cu grăsime şi îmipiedicate astfel să funcţioneze normal, ba mai mult să derapeze spre inflamaţie şi fibroză, ei bine după ce l-a diagnosticat cu ficat gras, medicul îi spune că principalele metode ale tratamentului sunt scăparea de kilogramele în plus şi mişcarea.

×
Subiecte în articol: ficat grame gras alimentaţie sănătoasă