x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Margarină cu chip de frişcă

Margarină cu chip de frişcă

de Cristina Andreea Calin    |    02 Iun 2008   •   00:00
Margarină cu chip de frişcă
CE BEM, CE MÎNCĂM
Mulţimea de aditivi alimentari şi grăsimea modificată chimic scad valoarea biolo­gică a produsului şi îi pot îmbolnăvi pe consumatori.

 
Pe etichetă scrie că Hulalala este “atît de delicioasă! Atît de mult gust cu atît de puţine calorii. Fără zahăr, dar cu acelaşi gust întotdeauna. Nu vei putea rezista unei atît de dulci tentaţii”. Ingredientele acestui produs sînt: “apă, grăsimi vegetale hidrogenate (23%), fibre vegetale, stabilizatori: sirop de sorbitol (E 402ii), hidroxipropilceluloză (E 463), făină de roşcove (E 401), caraghenan (E 407), proteine din lapte, sare, emulgatori: stearoil-lactat de sodiu (E 481), mono şi digliceride din acizii graşi (E 471), lecitină de soia (E 322), aromatizanţi, îndulcitori: sucraloză, coloranţi beta-caroten (E 160a), stabilizatori: fosfat de sodiu (E 339), gaz inert: protoxid de azot (E 942). Produs fără zahăr cu conţinut de grăsimi vegetale”.

Dacă veţi consuma 100 de grame din acest produs veţi acumula 216/ 892 kcal/ kj, proteine 0,65 g, carbohidraţi 1,8 g, lipide 23 g.

 
ANALIZĂ. Produsul este un înlocuitor de frişcă cu profil nutriţional profund dezechilibrat, cu un exces de grăsimi vegetale hidrogenate (23%) periculoase pentru sănătate, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, acesta nu are zaharoză, însă conţine edulcoranţi artificiali nocivi (sorbitol, aproximativ 2 kcal/ gram), sucraloză şi o serie de stabilizatori E 463, E 401, E 407, emulgatori E 481, E 471. Consumatorii care fumează trebuie să fie atenţi la betacarotene E160a, din cauza riscului crescut de apariţie a cancerului pulmonar. Specialistul nostru atrage atenţia asupra conţi­nutului ascuns de sare, de care trebuie să ţinem cont pentru a nu de­pă­şi doza zilnică admisă, de 6 g. Sodiul în combinaţie cu sursele de fosfor împiedică fixarea cal­ciului în oase.

CONCLUZII. Specialistul nostru conchide că produsul nu oferă nici un avantaj datorat lipsei zaharozei, aceasta fiind înlocuită cu edulcoranţi artificiali nocivi, iar grăsimea vegetală hidrogenată este dovedită a fi periculoasă pentru sănătate. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, hepato-renale, de dislipidemie, hipertensivilor, de boli neurodegenerative şi cancer, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză).


Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. De asemenea, puteţi folosi şi numărul de fax 021.318.20.35 pentru a ne trimite sugestiile dumneavoastră. Dacă sînteţi interesat de caracte­risticile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi “analizată” de specia­listul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.

×
Subiecte în articol: bun de consum