Mulţimea de aditivi alimentari şi grăsimea modificată chimic scad valoarea biologică a produsului şi îi pot îmbolnăvi pe consumatori.
Pe etichetă scrie că Hulalala este “atît de delicioasă! Atît
de mult gust cu atît de puţine calorii. Fără zahăr, dar cu acelaşi gust întotdeauna.
Nu vei putea rezista unei atît de dulci tentaţii”. Ingredientele acestui produs
sînt: “apă, grăsimi vegetale hidrogenate (23%), fibre vegetale, stabilizatori:
sirop de sorbitol (E 402ii), hidroxipropilceluloză (E 463), făină de roşcove (E
401), caraghenan (E 407), proteine din lapte, sare, emulgatori: stearoil-lactat
de sodiu (E 481), mono şi digliceride din acizii graşi (E 471), lecitină de
soia (E 322), aromatizanţi, îndulcitori: sucraloză, coloranţi beta-caroten (E
160a), stabilizatori: fosfat de sodiu (E 339), gaz inert: protoxid de azot (E
942). Produs fără zahăr cu conţinut de grăsimi vegetale”.
Dacă veţi consuma 100 de grame din acest produs veţi acumula 216/ 892 kcal/ kj, proteine 0,65 g, carbohidraţi 1,8 g, lipide 23 g.
ANALIZĂ. Produsul este un înlocuitor de frişcă cu profil nutriţional
profund dezechilibrat, cu un exces de grăsimi vegetale hidrogenate (23%)
periculoase pentru sănătate, ne spune profesorul doctor Gheorghe
Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea,
acesta nu are zaharoză, însă conţine edulcoranţi artificiali nocivi (sorbitol,
aproximativ 2 kcal/ gram), sucraloză şi o serie de stabilizatori E 463, E 401,
E 407, emulgatori E 481, E 471. Consumatorii care fumează trebuie să fie atenţi
la betacarotene E160a, din cauza riscului crescut de apariţie a cancerului
pulmonar. Specialistul nostru atrage atenţia asupra conţinutului ascuns de
sare, de care trebuie să ţinem cont pentru a nu depăşi doza zilnică admisă,
de 6 g. Sodiul în combinaţie cu sursele de fosfor împiedică fixarea calciului în
oase.
CONCLUZII. Specialistul nostru conchide că produsul nu oferă nici un avantaj datorat lipsei zaharozei, aceasta fiind înlocuită cu edulcoranţi artificiali nocivi, iar grăsimea vegetală hidrogenată este dovedită a fi periculoasă pentru sănătate. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, hepato-renale, de dislipidemie, hipertensivilor, de boli neurodegenerative şi cancer, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză).