Una dintre companiile cu cea mai efervescentă activitate de încercare de înlăturare a prejudecăţilor a organizat ieri dezbaterea “Margarina, pro sau contra?”.
Margarina este unul dintre alimentele care se chinuiesc să se reabiliteze în ochii consumatorilor din România. Cei mai interesaţi sunt producătorii care concep tot felul de campanii de promovare a efectelor benefice ale acestui tip de grăsime vegetală. Una dintre companiile cu cea mai efervescentă activitate de încercare de înlăturare a prejudecăţilor a organizat ieri dezbaterea “Margarina, pro sau contra?”.
ARGUMENTE. Pentru a-i convinge cel puţin pe ziariştii prezenţi că acest aliment ne face foarte bine, specialişti din cadrul companiei au prezentat procesul de fabricare a margarinei. Ei au accentuat cel mai mult ideea că industria de profil a renunţat de mult la folsirea grăsimilor vegetale hidrogenate, care sunt cele mai periculoase şi care sunt incriminate pentru apariţia bolilor cardiovasculare. Nutriţionistul companiei, Rodica Vamanu, a explicat că, în margarină, acizii graşi trans, vinovaţi pentru numeroase probleme de sănătate, nu au o pondere mai mare de 0,5%, pe când în unt aceştia se găsesc în proporţie de 3%. Pentru a fi cât mai convingători, reprezentanţii companiei le-au invitat pe ziaristele prezente la dezbatere să “gătească” margarină. Le-au pus la dispoziţie ingredientele pe care ei afirmă că le folosesc şi în procesul industrial şi la final a rezultat o emulsie din uleiuri vegetale. Concluzia dezbaterii a fost că margarina este bună de consum, ba chiar că este indicat ca în dieta noastră să se găsească zilnic 20 de grame din acest aliment. Compania producătoare a prezentat şi date din alte ţări ale Europei, unde autorităţile recomandă consumul de grăsimi vegetale în mod frecvent. Numai că fiecare producător de margarină întrebuinţează alte ingrediente, folosindu-se chiar şi de grăsimi vegetale hidrogenate şi de E-uri care ne pot pune grav în pericol sănătatea.