x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Măsline vândute illegal

Măsline vândute illegal

de Nicoleta Catana    |    19 Mar 2008   •   00:00

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a efectuat în perioada 6-15 februarie un control care a vizat comercializarea măslinelor de masă.

VERIFICĂRI


Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a efectuat în perioada 6-15 februarie un control care a vizat comercializarea măslinelor de masă. Au fost verificaţi 789 de operatori economici, iar dintr-o cantitate de 117.000 kilograme, 56.000 nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. Unele produse erau expirate, iar 16% din eşantioanele prelevate de pe piaţă nu-i permiteau consumatorului să identifice corpurile străine, ca fructele atacate de insecte, defectele prin tehnici de cultură anormală sau cele mucegăite (în cazul măslinelor umplute cu sâmburi).

 

DIN ŢARĂ. În judeţul Braşov, 37% din măslinele controlate nu ofereau consumatorilor informaţii obligatorii ca ingredientele sau ce tip de produs este. În Constanţa, un operator economic comercializa măsline negre Solena ce prezentau un alt calibru decât cel declarat pe ambalaj. Tot în cadrul acestui control au fost depistate măsline sub denumirea de “măsline negre”, înnegrite prin oxidare cu aditivul gluconat de fier, care era menţionat pe lista de ingrediente. Acesta este admis la procesul de înnegrire a măslinelor verzi sau blonde, caz în care denumirea produsului trebuie să fie “măsline înnegrite prin oxidare”. Abaterea a fost constatată în judeţele Ilfov, Galaţi, Dolj, dar şi în Bucureşti.

×
Subiecte în articol: bun de consum