x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Maslinele tin la tineretea ta

0
10 Apr 2007 - 00:00
Zilnic, o lingura cu ulei de masline! Aceasta recomandare a nutritionistilor poate fi micul nostru secret in prevenirea imbatranirii, afectiunilor cardiovasculare si, mai ales, a cancerului.

Maslinele si uleiul de masline au fost apreciate din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile lor. Egiptenii spuneau ca Isis i-a invatat sa foloseasca maslinele. Iar grecii credeau ca zeita Atena le-a daruit oamenilor maslinul.

Astazi, uleiul de masline este considerat un aliment-medicament. S-a demonstrat ca uleiul de masline previne afectiunile cardiovasculare datorita continutului de acizi grasi omega 9. Acizii grasi esentiali impiedica depunerile de grasimi pe peretii vaselor sangvine. Nu numai inima este protejata de acizii grasi esentiali, ci si creierul. Daca consumam mai multi acizi grasi esentiali, ne putem concentra mai bine, putem invata mai usor. Aceleasi efecte are si acidul oleic, care se gaseste din abundenta in uleiul de masline. Datorita acidului oleic, uleiul de masline este bine tolerat si de persoanele cu tulburari digestive, cu afectiuni hepatice sau ale vezicii biliare.

Studiile au aratat de asemenea ca uleiul de masline are proprietati antiinflamatorii. Desi are compozitie chimica diferita, uleiul are actiune similara ibuprofenului. Proprietatile calmante se datoreaza unei substante antiinflamatoare – oleocantalul, care a fost descoperita de cercetatorii de la Monell Chemical Senses Center (Philadelphia). O doza zilnica de 50 grame de ulei de masline este echivalenta cu 10% din doza de ibuprofen recomandata pentru calmarea durerii la adulti. Atentie! Numai uleiul de masline obtinut prin presarea la rece are proprietati antiinflamatoare.

Cititi eticheta!

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia ca uleiul de masline este cea mai falsificata grasime din lume. De aceea, si in cazul uleiului de masline trebuie sa citim obligatoriu eticheta. Ne putem pacali foarte usor si putem cumpara un ulei din samburi de masline, un ulei rafinat, care nu mai are aceleasi proprietati nutritive. Acestea contin numai intre 10% si 20% ulei de masline, restul fiind ulei de floarea-soarelui, ulei din samburi de masline etc. Iata o comparatie care va va convinge sa cititi eticheta: 100 g ulei extravirgin contin 22 mg vitamina E, pe cand aceeasi cantitate de ulei rafinat de masline – numai 5 mg, 100 g de ulei extravirgin ne furnizeaza 3 micrograme de vitamina A si 19 micrograme de betacaroten. In uleiul rafinat insa nu se mai pastreaza nici macar urme de vitamina A si betacaroten.

Cel mai bun este uleiul extravirgin de masline, obtinut prin presare la rece. "Trebuie sa urmarim eticheta uleiului pentru a vedea aciditatea. Uleiul presat la rece trebuie sa aiba aciditate sub 1 grad, acesta este tulbure in mod natural. Daca gradul de aciditate nu corespunde, vorbim despre un ulei falsificat si tulburat cu alte substante. Recomandarea mea este sa nu se cumpere uleiuri care nu au mentionata aciditatea pe eticheta", continua specialistul nostru.

Uleiul de masline este o grasime rezistenta la temperaturi ridicate, spre deosebire de celelalte uleiuri (de floarea-soarelui, de sofranel, de germeni de porumb), care sunt instabile la prajit si sunt recomandate numai in salate. "La un ulei vegetal este foarte important punctul de fum. Mai bine folosim untura de porc sau unt pentru prajirea cartofilor sau a carnii decat ulei de floarea-soarelui. In timpul prajirii, in uleiul de floarea-soarelui sunt generati compusi toxici cu proprietati cancerigene, de tipul acroleinei. Uleiul de masline rezista la temperaturi de pana la 180 grade Celsius. Totusi, pentru prajit, cel mai bun este uleiul de palmier, care are punctul de fum la 220-230 grade", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Vitamine si minerale

Ca si uleiul, maslinele sunt bogate in vitamine (A si E) si minerale (potasiu, calciu, fosfor, fier). Fie ca sunt verzi, fie ca sunt negre, maslinele contin grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului in sange. Spre deosebire de maslinele verzi, cele negre au un continut mai ridicat de grasimi si potasiu. De asemenea, maslinele negre au mai multe calorii (230 calorii/100 g), fata de 140 calorii/100 g, in cazul celor verzi. Maslinele verzi sau negre conservate in saramura sunt indicate in hipotensiune, dar si pentru stimularea poftei de mancare. Din cauza continutului ridicat de sodiu, maslinele in saramura trebuie consumate cu precautie de persoanele care sufera de hipertensiune, de obezitate, diabet, gastroenterocolita, ateroscleroza.

Sfatul medicului

Pe piata romaneasca exista amestecuri pentru prajit. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia ca acestea pot contine E-uri: "Un motiv in plus sa citim eticheta! In aceste amestecuri se adauga vitamina E de sinteza, notata pe eticheta prin E 307, E 308, E 309. Uleiurile de calitate, cele presate la rece, contin un antioxidant natural (vitamina E naturala sau E 306)".

FIER. Pe langa vitamina E, grasimi mononesaturate, maslinele contin si fier. Sase masline negre mari ne asigura aproximativ 40% din necesarul zilnic de fier. Maslinele verzi sau negre contin si alte saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, mangan), fiind un bun adjuvant in anemii.

CONTINUT. Uleiul de masline contine aproximativ 14% acizi grasi saturati, 77% acizi mononesaturati si 9% acizi polinesaturati. O lingura cu ulei ne furnizeaza aproximativ 10% din necesarul zilnic de vitamina E si polifenoli, substante antioxidante.

DIETA. Locuitorii din zona Mediteranei mananca multe legume, fructe si peste. Principala sursa de grasimi in regimul acestora, alaturi de peste, este uleiul de masline. Asa se explica de ce aici bolile cardiovasculare si cancerul au incidenta scazuta. Datorita antioxidantilor, uleiul are si proprietatea de a incetini imbatranirea.

STIATI CA

  • Ca orice grasime, uleiul de masline contine 900 de calorii/100 g.
  • Femeile care consuma frecvent ulei de masline prezinta un risc mai scazut de a suferi de cancer mamar decat cele care nu se bucura de acest aliment-medicament.
  • Uleiul de masline se gaseste in componenta unor creme sau lotiuni cosmetice. Prin continutul de acizi grasi omega 3 si omega 9, uleiul asigura o hidratare profunda.
  • Cei care castigau un concurs in Grecia Antica erau incununati cu ramuri de maslin, iar sceptrele regale erau facute din lemn de maslin.
  • Maslinul a inceput sa fie cultivat cu aproximativ 6.000 de ani in urma, in zona Mediteranei. Iar in urma cu 2.500 de ani, oamenii au inceput sa foloseasca uleiul de masline.
  • Citeşte mai multe despre:   ulei,   vitamina,   măsline,   uleiul,   eticheta,   măslinele,   alimentatie echilibrata

     



    Mai multe titluri din categorie

    Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2

    Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2
    Persoanele care lucrează în tura de noapte au risc mai ridicat de a se infecta cu virusul SARS-CoV-2 comparativ cu angajații din tura de zi, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea James Cook...

    Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19

    Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19
    Multivitaminele, probioticele, Omega-3, vitamina D scad riscul infectării cu virusul SARS-CoV-2, mai ales în rândul femeilor, arată revista British Medical Journal Nutrition&Health (BMJ).

    Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului

    Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului
    Psihiatria este o specialitate a medicinii de mare rafinament. Prin cuvânt, medicul psihiatru trebuie să pătrundă în mintea tulburată a pacientului. Psihiatrii susţin că s-au elaborat protocoale de mare...

    De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?

    De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?
    Produsele naturiste fac parte din viata multora dintre noi, mai ales in contextul un stil de viata agitat. Ele actioneaza cu blandete asupra organismului uman, deoarece sunt realizate cu ingrediente din natura, fara...

    Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare

    Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare
    Să-ți păstrezi sănătatea poate fi o adevărată provocare în ziua de astăzi, când fiecare dintre noi are un program haotic, poate chiar un stil de viață dezorganizat și suntem expuși multor factori de...

    Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie

    Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie
    La mai bine de un an de la începutul pandemiei, problemele psihice şi emoţionale sunt din ce în ce mai prezente şi în pericol de a deveni cronice. Fie că este vorba despre anxietate, depresie sau sindrom...

    Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca

    Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca
    Reacțiile adverse produs de AstraZeneca, legate de tromboze, au fost provocate de anticorpii la proteina FP4. Aceștia s-au dezvoltat în urma imunizării, arată două studii publicate în revista  la vaccinul...

    Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

    Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2
    Practicarea regulată a exercițiilor fizice reduce riscul de a dezvolta forme severe ale virusului SARS-CoV-2, potrivit studiului Kaiser Permanente, publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetarea a...

    (P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală

    (P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală
    Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune a factorilor fizici (masaj, exerciţiu fizic, apă, lumină, căldură, electricitate) asupra organismului şi ii foloseşte cu scopul tratării şi...

    Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii

    Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii
    Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 nu provoacă forme mai grave ale bolii dar este mai contagoasă, arată ultimele două studii, care contrazic astfel cercetările anterioare, scrie AFP. Aceasta fost...

    Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?

    Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
    De cele mai multe ori, fumătorii vor găsi diferite scuze pentru a motiva această „plăcere nevinovată”: socializare, plictiseală, relaxare, îmi place gustul, îmi place gestul, merge dimineața la cafea, îmi...

    Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini

    Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
    Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...

    Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

    Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
    Galerie Foto Produsele cosmetice Kerastase se disting prin unicitatea formulelor, texturilor, componentelor, precum și prin inovativitatea tehnicilor utilizare. Și cel mai important, dorința mărcii Kerastase de a satisface...

    Stima de sine și alimentația 

    Stima de sine și alimentația 
    Galerie Foto Problemele legate de greutate vin cel mai adesea împreună cu o stimă de sine scăzută sau chiar reprezintă o consecință a acestei percepții, iar rezultatele unei diete sunt condiționate de aspectele psihologice...

    CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice

    CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice
    Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice, ca urmare a sesizătii făcute de părinții unor copii cărora li s-a...
    Serviciul de email marketing furnizat de