CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Ca un bun intreprinzător, dornic de căştiguri mari, şi producătorul acestui kaizer a adoptat o soluţie excelentă. Numai pentru el. Noi nu vrem să măncăm carne in care s-au indesat E-uri.
CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Ca un bun intreprinzător, dornic de căştiguri mari, şi producătorul acestui kaizer a adoptat o soluţie excelentă. Numai pentru el. Noi nu vrem să măncăm carne in care s-au indesat E-uri.
Kaizerul Matache Măcelaruâ este un produs din carne "afumat şi fiert (obţinut prin injectare), ambalat in vid". Deşi este doar o bucată de carne ce nu ar necesita prea multe alte ingrediente inainte de a fi pus in vănzare, acest kaizer are o etichetă foarte lungă: "piept porc fără os, sare, stabilizatori (difosfaţi şi trifosfaţi - unul dintre E 341, E 340, E 339, E 343 - , dextroză, glucoză, antioxidant - ascorbat de sodiu E 301 - , arome, gelifiant - caragenan E 407 - , potenţiator de aromă - glutamat monosodic E 621 - , proteină vegetală din soia, condimente naturale, amidon modificat din cartofi, unul din E 1420, 1440, 1442, 14450, conservanţi - citrat trisodic E 331, nitrit de sodiu E 250 şi nitrat de sodiu E 251".
ANALIZÃ.... Produs tradiţional german din carne, obţinut insă după o tehnologie actuală care foloseşte procesul de injectare a pieptului de porc fără os cu o soluţie formată dintr-un amestec de aditivi alimentari: E 341 sau E 340, sau E 339, sau E 343, E 301, E 407, E 621, E 1420 sau E 1440, E 331, E 250, E 251. Aceştia au menirea de a asigura produsului frăgezime, gust, culoare, conservabilitate. Mai mult, E 407 are scopul de a reţine multă apă, astfel incăt dintr-un kilogram de piept de porc producătorul face o cantitate dublă de kaizer. In acelaşi scop sunt adăugaţi trifosfaţii şi difosfaţii. Produsul este o sursă importantă de sare, fosfor, grăsimi animale saturate nesănătoase, atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Excesul de fosfor interferează cu absorbţia calciului, impiedicănd absorbţia acestuia in oase. Anumiţi aditivi folosiţi drept conservanţi au potenţial cancerigen: E 250, E 251.
CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, celor cu osteoporoză sau celor predispuşi la osteoporoză, suferinzilor de boli hepato-renale, celor cu afecţiuni cardiovasculare, hipertensivilor, celor cu dislipidemie, distrigliceridemie, persoanelor cu boli dermatologice, celor care au cancer, celor cu afecţiuni neurodegenerative şi neurologice, bătrănilor, diabeticilor.    Â
Precizări
Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail  bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din eticheta acestuia, fără a i-l arăta.Citește pe Antena3.ro