Laboratoarele de control al siguranţei alimentului din întreaga lume sunt în sfârşit capabile să detecteze falsificarea proteinelor din alimente şi suplimente alimentare prin adaos de melamină.
Nivelul substanţelor toxice în probele de alimente şi suplimente alimentare testate au fost identificate cu mare acurateţe în peste 70% din laboratoarele supuse expertizării de Centrul de cercetări al Comisiei Europene. Iniţiativa acestui demers ştiinţific s-a datorat scandalului laptelui cu melamină la începutul acestui an.
Într-un comunicat recent, dr Alejandro Herrero, directorul Institutului de standardizare a materialelor şi metodelor din cadrul Centrului de cercetări al Comisiei Europene, a anunţat că laboratoarele de controlul siguranţei alimentare din Europa şi din ţările cu care există relaţii comerciale din întreaga lume au la dispoziţie metode şi materiale care permit detectarea cu mare precizie a prezenţei melaminei şi a concentraţiei acesteia.
După evaluarea rezultatelor studiilor întreprinse, specialiştii de la Centrul de cercetări al Comisiei Europene au decis că metoda de determinare prin spectroscopie de masă cu markeri de izotopi stabili de melamină oferă cele mai bune rezultate. La acest studiu au participat 114 laboratoare din 31 de ţări, incluzând Australia, China, India, Japonia, Noua Zeelandă, SUA, precum şi 21 de state din cele 27 membre ale UE (România în ce tabără o fi fost?).
Decizia specialiştilor a fost că detectarea melaminei într-o concentraţie mai mare de 2,5 mg/kg produs impune obligatoriu distrugerea produsului.
Melamina a fost înfrântă! Aşteptăm veşti despre H1N1!
Totuşi, dacă tot se pun la punct tot felul de sisteme de analiză a pericolelor prin puncte critice de control (HACCP), de ce nu se pun şi în aplicare? Unde este anticiparea acestor pericole. Până la urmă, se aplică doar trasabilitatea produsului, în sensul că odată declanşată "epidemia" se iau măsuri de distrugere a restului din lotul fabricat! Ce s-a consumat... s-a consumat!
Citește pe Antena3.ro