Fisticul previne tulburările de memorie şi îmbătrânirea precoce. Ne ajută să ţinem sub control tensiunea arterială şi colesterolul.
Fisticul previne tulburările de memorie şi îmbătrânirea precoce. Ne ajută să ţinem sub control tensiunea arterială şi colesterolul.
Fisticul conţine 50%-55% grăsimi bune. Este vorba despre acizii graşi esenţiali omega 3 şi omega 9, care protejează neuronii. Membranele care apără neuronii îmbătrânesc mai repede dacă nu primesc omega 3. Studiile au demonstrat că persoanele care mănâncă zilnic alimente cu omega 3 şi omega 9, aşa cum este fisticul, au rezultate mai bune la testele de memorie.
Colesterolul
Aceiaşi acizi graşi esenţiali omega 3 şi omega 9 sunt inamici de temut ai colesterolului. Un studiu efectuat la Universitatea Pennsylvania şi Centrul de studiu al alimentaţiei USDA Beltsville (SUA) a analizat efectul consumului de fistic asupra colesterolului rău.
Participanţii la studiu au mâncat zilnic 40-50 g fistic. După trei săptămâni, nivelul colesterolului rău a scăzut în medie cu 11,6%. Potrivit cardiologilor, datorită acizilor omega 3 şi omega 9, fisticul împiedică asimilarea colesterolului rău şi scade riscul de boli cardiovasculare asociate. Cercetătorii au observat şi scăderea tensiunii arteriale la subiecţii hipertensivi, după această cură cu fistic. Explicaţia? Pe lângă grăsimile cu efect cardioprotector, fisticul este sursă bună de fibre alimentare, vitaminele A, B1, B6, E, acid folic, mangan, potasiu, fosfor, magneziu, calciu. Fibrele alimentare din fistic absorb colesterolul. Vitamina B1 previne apariţia tulburărilor cardiace, care merg de la simplele palpitaţii până la insuficienţa cardiacă, iar vitamina B9 previne hipertensiunea arterială, prin efectul de relaxare a vaselor sangvine.
100 grame de fistic
● Calorii 600 ● Proteine 17 g ● Grăsimi 50-55 g ● Fibre 6 g ● Vitamina E 4 mg ● Calciu 110 mg ● Fier 3 mg ● Zinc 2 mg ● Seleniu 6 microg ● Acid folic 58 microg
Citește pe Antena3.ro