x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Microundele "ard" vitaminele

Microundele "ard" vitaminele

31 Mar 2006   •   00:00

Cuptor cu microunde? Sau cuptor clasic? In cuptorul clasic, alimentul se incalzeste de la suprafata spre centru. Temperatura in cuptor este intre 180 si 230 de grade Celsius. Datorita temperaturii ridicate, la suprafata alimentului se formeaza o crusta care retine atat vaporii de apa, cat si aromele. "Spre deosebire de cuptorul traditional, in cuptorul cu microunde temperatura este de 25 de grade Celsius. Produsul se incalzeste cu atat mai repede si mai tare cu cat are un continut mai ridicat in apa. Incalzirea se produce prin eliminarea apei din aliment. Din aceasta cauza nu se formeaza acea crusta care da savoare fripturii, de exemplu. O data cu apa sunt eliminate si substantele care dau gust si aroma mancarii. Daca punem o bucata de carne la cuptorul conventional, ea va deveni rumena si savuroasa. Daca o punem la cuptorul cu microunde, ea ramane alba, fara savoare", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. "In concluzie, la cuptorul cu microunde sunt pregatite alimente fara valoare nutritiva sau cu valoare nutritiva redusa. Cuptorul cu microunde este un atribut al civilizatiei moderne. Este ceva cu care pana acum omul nu si-a preparat hrana. Microundele inca nu au trecut proba timpului pentru a dovedi ca nu sunt periculoase", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Bacteriile rezista


Pierderea aromelor este o problema mai putin grava. Dar faptul ca unele bacterii patogene din alimente nu sunt distruse in timpul pregatirii la microunde este intr-adevar o problema de sanatate. Si asta pentru ca temperatura la microunde este neomogena.

Undeva in masa produsului alimentar sunt atinse temperaturi de 200 de grade Celsius, iar in alta parte de 80-100 de grade. De aceea, nu exista certitudinea ca germenii patogeni sunt distrusi. In acest mod ne expunem vrand-nevrand toxiinfectiilor alimentare.

ANTIOXIDANTI. "Un grup de cercetatori spanioli a comparat continutul de antioxidanti din broccoli inainte si dupa diferite moduri de preparare. Studiul spaniolilor a constatat urmatoarele pierderi: in vapori de apa se pierd 11% din antioxidanti; prin fierbere in apa sau prin prajire se pierd 67%; in cuptorul cu microunde – 97%", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

×