x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Mierea, cel mai falsificat aliment

Mierea, cel mai falsificat aliment

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    22 Mai 2009   •   00:00
Mierea, cel mai falsificat aliment

Producător - procesator - consumator. Acesta este cel mai simplu traseu prin care produsele agroalimentare ajung pe masa consumatorului.



În realitate, tra­seul este mult mai complicat, ceea ce du­ce de multe ori la falsificarea alimen­te­lor, astfel încât consumatorul nu mai plă­teşte doar costurile de producere, pro­cesare şi ambalare, ci, uneori, şi "ştiin­ţa înglobată" în falsificarea alimentelor.

Falsificarea alimentelor reprezintă adaosul oricărei substanţe într-un produs alimentar cu scopul mas­cării unor defecte sau al conferirii unor proprietăţi care nu se justifică prin ori­ginea şi compoziţia sa. Falsificarea alimentelor este o meteahnă veche a oamenilor şi o dată cu progresul tehnico-ştiinţific au progresat şi metodele de falsificare. Uneori, acestea au luat-o chiar înaintea tehnologiilor, din păcate.

Unul dintre cele mai falsificate alimente este mierea de albine. Avizaţi de beneficiile acestui aliment-medicament, consumatorii sunt deseori înşelaţi, achi­zi­ţionând "miere" care de multe ori este falsificată cu sirop de porumb, izomalţ, za­hăr invertit, ceea ce scade dramatic efectul benefic asupra sănătăţii.

Apicultorii au evaluat pericolul punerii în vânzare a produselor apicole falsificate din cauza imposibilităţii comerciali­ză­rii produselor pure la preţul corect.

Într-o comunicare recentă în Journal of Agriculture and Food Chemistry, cer­ce­tă­to­rul Bernard Herbreteau, de la Institutul de Cercetări Agricole Dubarry, a prezentat o nouă metodă de determinare a falsi­fi­cării mierii de albine. Metoda se ba­zea­ză pe "amprentarea" glucidelor din mie­rea pură şi compararea etalonului cu profilul glucidelor din diferite sortimente de miere comercializate. Izolarea com­pu­şi­lor glucidici amprentaţi se face iniţial prin îndepărtarea monozaharidelor şi a oligozaharidelor din miere, urmată de separarea cromatografică utilizând un schimbător de ioni cu fază stabilă şi detectarea cu pulsuri amperometrice.

Aplicarea acestei metode a permis detectarea falsificării mierii pornind de la un adaos de 1% de sirop de porumb, adică la concentraţii extrem de mici, care nu mai justifică falsificarea.

ADAOSURI
Siropul de porumb, utilizat tradiţional la falsificarea mierii de albine, conţine 10% fructoză, 45% glucoză, 13% maltotrioză şi 2% oligozaharide lungi. Mierea de albine pură conţine 39,3% fructoză, 33% glucoză şi 2,3% oligozaharide, restul fiind apă (17%). Importanţa ei nutriţională se datorează însă conţinutului de microelemente (vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoni, flavonoide, compuşi aromatici, fitohormoni, acizi organici - lactic, citric, malic, oxalic, dextrina, compuşi ai azotului - în total 435 de substanţe).

×
Subiecte în articol: bun de consum