x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Mobilizeaza-ti articulatiile!

Mobilizeaza-ti articulatiile!

23 Mar 2006   •   00:00

Articulatiile noastre sunt solicitate la fiecare pas. Dar rareori tinem seama de acest lucru. Semnalul de alarma ni-l da durerea articulara. Chiar si persoanele tinere pot avea astfel de dureri.

"Extremitatile osoase sunt acoperite de cartilaj articular, o structura omogena, albicioasa si lucioasa. In conditii fiziologice, cartilajul articular dureaza toata viata. Dar neavand vase de sange, el nu are capacitatea de a se regenera. Acesta este unul dintre motivele aparitiei artrozei articulare. Artroza poate aparea si la persoane tinere, cum ar fi sportivii de performanta, persoanele obeze sau cele care solicita intens, prin natura serviciului lor, anumite articulatii", explica specialistul in elaborarea programelor de fitness si nutritie Luiza Bucur (foto), de la FC National Fitness Center.

Artroza este o consecinta a uzurii cartilajului, care se subtiaza. Aceasta afectiune este insotita de diminuarea mobilitatii, dar si dureri la cea mai mica miscare articulara. Cel mai des, artroza se instaleaza la nivelul articulatiilor umarului si al genunchilor.

MISCARE GRADATA SI CONTINUA


Cum ne putem insa mentine sanatatea articulatiilor? Prin exercitii fizice, asa cum ne recomanda specialistul Luiza Bucur. In acest sens este indicata miscarea periodica, adaptata starii de sanatate. Asa ca, de fiecare data cand desfasuram o activitate fizica, cateva minute trebuie neaparat sa le dedicam incalzirii. Fiindca miscarile de incalzire favorizeaza mobilitatea articulatiilor. Ele sunt reprezentate de rotirile de umeri, de pumni, de genunchi, de glezne. Si, pentru buna lor functionare, fiecare miscare trebuie repetata de 10-15 ori.


BICEPS. Stand in genunchi, cu talpile sub sezut si bratul intins pe minge, ridicati si coborati gantera. Repetati de 10-15 ori pentru fiecare brat

UMERI.Cu picioarele departate si spatele drept, rotiti umerii, tinand mainile pe sold


PUMNI. In sezut, cu picioarele incrucisate si bratul drept intins in fata, rotiti pumnul. Repetati cu celalalt brat


PALME. In sezut, cu picioarele incrucisate si bratul drept intins in fata, prindeti palma cu mana stanga si efectuati o extensie a palmei

COAPSE. Cu mainile pe bara de balet, rotiti piciorul drept. Repetati rotirile pentru piciorul stang


GLEZNE. Cu picioarele departate si mainile sprijinite pe sold, rotiti glezna

GENUNCHI. Cu trunchiul indoit in fata si mainile sprijinite pe genunchi, rotiti genunchii

×
Subiecte în articol: armonia trupului