CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Cea mai mare parte a acestui produs o constituie cartofii. Numai că există şi ingrediente care pot afecta sănătatea consumatorilor.
CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Cea mai mare parte a acestui produs o constituie cartofii. Numai că există şi ingrediente care pot afecta sănătatea consumatorilor.
Piureul de cartofi cu smăntănă conţine in proporţie de 85% cartofi. Chiar şi aşa au avut loc şi ingrediente care pot afecta sănătatea. Unul dintre acestea este grăsimea vegetală. Apoi, pe etichetă urmează in ordine: "smăntănă pudră (3%), sare, lactoză, pudră de ceapă, emulgator (mono şi digliceride ale acizilor graşi - E 471), proteine din lapte, maltodextrină, usturoi, arpagic, corector de aciditate (acid citric - E 330), aromă, antioxidant (metabisulfit de sodium - E 223), extract de piper, extract de curcumă, extract de nucşoară. Conţine metabisulfit de sodium". Producătorul specifică şi valorile nutriţionale pentru 100 de grame de produs: valoare energetică: 356 kcal/1503 kj, proteine 7,8%, glucide 62,8%, lipide 7,8%. Â
ANALIZĂ. Produsul analizat este un semipreparat obţinut din cartofi, cu grăsime vegetală şi probabil cu un conţinut semnificativ de sare, ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Producătorul nu specifică sursa botanică şi dacă a suferit vreun procedeu tehnologic de hidrogenare sau interesterificare. Aceste informaţii pot ajuta la determinarea calităţii exacte a produsului analizat. De asemenea, produsul conţine aditivi alimentari, printre care şi antioxidantul-conservant E 223, care interferează cu absorbţia vitaminei B1. Metabisulfitul de sodiu, E223, este un aditiv alimentar care poate provoca leziuni are ficatului, dar şi boli intestinale, din cauza iritaţiilor pe care le provoacă mucoasei intestinale. De asemenea, poate provoca crize severe de astm mai ales dacă intră in conţinutul oţetului. Din cauza aceasta doza zilnică admisă este de 0.7 mg/kg corp. Acest aditiv alimentar poate fi ingerat din mai multe produse pe parcursul unei zile, fiind foarte uşor să se depăşească doza zilnică admisă. Din punct de vedere nutriţional este dezechilibrat, avănd un exces de zaharuri (amidon, lactoză, maltodextrină). Conţine probabil grăsimi hidrogenate sau interesterificate, periculoase pentru sănătate.
CONCLUZII. Specialistul nu recomandă produsul diabeticilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, astmaticilor şi alergicilor, celor cu intoleranţă la lactoză, status proinflamator sistemic.
Citește pe Antena3.ro