x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nereguli constatate la comercializarea alimentelor

Nereguli constatate la comercializarea alimentelor

de Nicoleta Catana    |    10 Iul 2008   •   00:00

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat în luna iunie 1.049 operatori economici şi a constatat că 920 dintre aceştia nu au respectat normele de punere în vînzare a alimentelor şi au ignorat condiţiile meteo care presupun măsuri speciale

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat în luna iunie 1.049 operatori economici şi a constatat că 920 dintre aceştia nu au respectat normele de punere în vînzare a alimentelor şi au ignorat condiţiile meteo care presupun măsuri speciale. Inspectorii au verificat modul de comercializare a alimentelor, calitatea, etichetarea şi depozitarea acestora, în special a alimentelor perisabile din punct de vedere microbiologic. În urma controalelor aceştia au constatat abateri la 399 de unităţi de alimentaţie publică (fast-food-uri, restaurante cu autoservire, bufete tip expres, pizzerii, snack-bar-uri, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii), la 37 unităţi care vindeau alimente în incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, în zonele de agrement, parcuri de distracţie, debarcadere, precum şi la 489 de magazine alimentare.

 
Din cele aproximativ 182.000 de kilograme de alimente, materii prime şi preparate culinare verificate, 25.000 nu respectau prevederile legale în vigoare. Inspectorii ANPC au oprit de la vînzare şi utilizare 1.300 de kilograme de alimente, în valoare de aproximativ 16.000 de lei, care aveau termenul de valabilitate depăşit, erau alterate sau pentru care nu erau respectate condiţiile de depozitare impuse de producători.
Totodată, 16.400 de kilograme de alimente au fost oprite temporar de la vînzare şi utilizare până la remedierea deficienţelor. Inspectorii au aplicat 920 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 778 de amenzi, în valoare totală de 1.962.100 de lei şi 142 de avertismente, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

           
SFATURI. Specialiştii ANPC recomandă ca, pe parcursul verii, să se respecte cîteva reguli elementare la cumpărarea produselor alimentare, pentru a evita neplăcerile cauzate de produse alterate, cu modificări organoleptice, care pot constitui un real pericol, mai ales pentru copii şi vîrstnici, categorii speciale de consumatori. Printre acestea menţionăm ca la intrarea în unităţile de alimentaţie publică să acorde o atenţie deosebită stării de curăţenie din unitate, să analizeze în "lista meniu" afişarea cantităţilor produselor oferite, cât şi a preţurilor aferente, modul de prezentare a personalului de servire (echipament de protecţie, curaţenia mâinilor), gradul de curăţenie a paharelor existente pe masă, a tacîmurilor. De asemenea, dacă există suspiciuni că felul de mîncare adus este alterat, ANPC recomandă refuzarea produsului. (Nicoleta Catană)

×
Subiecte în articol: bun de consum