Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat în luna iunie 1.049 operatori economici şi a constatat că 920 dintre aceştia nu au respectat normele de punere în vînzare a alimentelor şi au ignorat condiţiile meteo care presupun măsuri speciale
Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat în luna iunie 1.049 operatori economici şi a constatat că 920 dintre aceştia nu au respectat normele de punere în vînzare a alimentelor şi au ignorat condiţiile meteo care presupun măsuri speciale. Inspectorii au verificat modul de comercializare a alimentelor, calitatea, etichetarea şi depozitarea acestora, în special a alimentelor perisabile din punct de vedere microbiologic. În urma controalelor aceştia au constatat abateri la 399 de unităţi de alimentaţie publică (fast-food-uri, restaurante cu autoservire, bufete tip expres, pizzerii, snack-bar-uri, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii), la 37 unităţi care vindeau alimente în incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, în zonele de agrement, parcuri de distracţie, debarcadere, precum şi la 489 de magazine alimentare.
Din cele
aproximativ 182.000 de kilograme de alimente, materii prime şi preparate
culinare verificate, 25.000 nu respectau prevederile legale în vigoare.
Inspectorii ANPC au oprit de la vînzare şi utilizare 1.300 de kilograme de
alimente, în valoare de aproximativ 16.000 de lei, care aveau termenul de
valabilitate depăşit, erau alterate sau pentru care nu erau respectate condiţiile
de depozitare impuse de producători. Totodată, 16.400 de kilograme de alimente au fost oprite temporar de la vînzare
şi utilizare până la remedierea deficienţelor. Inspectorii au aplicat 920 de
sancţiuni contravenţionale, respectiv 778 de amenzi, în valoare totală de
1.962.100 de lei şi 142 de avertismente, pentru încălcarea reglementărilor
privind protecţia consumatorilor.
SFATURI. Specialiştii ANPC recomandă ca, pe parcursul verii, să se respecte
cîteva reguli elementare la cumpărarea produselor alimentare, pentru a evita
neplăcerile cauzate de produse alterate, cu modificări organoleptice, care pot
constitui un real pericol, mai ales pentru copii şi vîrstnici, categorii
speciale de consumatori. Printre acestea menţionăm ca la intrarea în unităţile
de alimentaţie publică să acorde o atenţie deosebită stării de curăţenie din
unitate, să analizeze în "lista meniu" afişarea cantităţilor
produselor oferite, cât şi a preţurilor aferente, modul de prezentare a personalului
de servire (echipament de protecţie, curaţenia mâinilor), gradul de curăţenie a
paharelor existente pe masă, a tacîmurilor. De asemenea, dacă există suspiciuni
că felul de mîncare adus este alterat, ANPC recomandă refuzarea produsului.
(Nicoleta Catană)