x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Noile etichete UE

Noile etichete UE

de Nicoleta Catana    |    14 Iul 2007   •   00:00
Noile etichete UE
Sursa foto: Jurnalul foto/

De la 1 iulie 2007 tot ce ţine de modalitatea de fabricare şi de intreţinere a produselor alimentare trebuie specificat pe eticheta acestora.


European - de la 1 iulie consumatorii au un ajutor

De la 1 iulie 2007 tot ce ţine de modalitatea de fabricare şi de intreţinere a produselor alimentare trebuie specificat pe eticheta acestora.

Noile reglementări in ceea ce priveşte produsele alimentare ar fi trebuit să intre in vigoare la 1 iulie 2007 şi ar trebui prelucrate, in aşa fel incăt să fie direct aplicabile in toate ţările membre ale Uniunii Europene, după cum reiese din Regulamentul 1924 al Comisiei Europene.

CALORII. Există căteva reguli pe care etichetele trebuie să le indeplinească. Pe etichetele produselor cu puţine calorii (low energy) trebuie să se specifice că produsul conţine puţine calorii şi orice altă precizare, care are acelaşi sens pentru consumator, poate fi făcută dacă produsul nu conţine mai mult de 40 kcal (170 kj)/ 1.000 g pentru cele in stare solidă şi mai mult de 20 kcal (80 kj)/ 100 ml pentru lichide. Pentru indulcitorii de uz casnic limita este de 4 kcal (17kj) pentru o porţie, pentru echivalentul a 6 g de zahăr (aproximativ o linguriţă de zahăr). Pentru produsele cu calorii reduse (energy reduced) trebuie menţionat că produsul are puţine calorii şi orice altă precizare, care are acelaşi sens pentru consumator, poate fi făcută dacă valorile caloriilor sunt de 30%. In cazul celor fără calorii (energy-free) trebuie să se facă menţiunea că produsul nu conţine calorii şi orice orice altă precizare, care are acelaşi sens pentru consumator, poate fi facută dacă produsul nu conţine mai mult de 4 kcal (17 kj)/ 100 ml. Pentru indulcitorii de uz casnic limita a 0,4 kcal (1,7 kj)/ porţie, cu echivalentul pentru echivalentul a 6 g de zahăr (aproximativ o linguriţă de zahăr).

GRĂSIMI. In cazul produselor fără grăsimi (fat-free), precizarea trebuie făcută pe etichetă, orice altă specificaţie, care are acelaşi sens pentru consumator, poate fi făcută dacă produsul conţine nu mai mult de 0,5 g de grăsimi/ 100g sau 100 ml. Oricum, precizarea "X% fat-free" ar trebui interzisă, se spune in Regulament.

Alimentele fără adaos de zahăr (with no added sugar) ar trebui să conţină o precizare care arată că nu a fost adăugate zaharuri şi orice altă precizare care are acelaşi sens, poate fi făcută dacă produsul nu conţine mono sau dizaharide adăugate sau orice alt produs alimentar utilizat pentru proprietăţile de indulcitor. Dacă zaharurile sunt prezente in mod natural in produs, de asemenea, trebuie specificat pe etichetă: conţine in mod natural zaharuri.

SARE. De asemenea, dacă produsele care conţin foarte puţin sodiu şi sare (very low sodium /salt) trebuie să se menţioneze acest lucru pe etichetă şi orice altă precizare, care are acelaşi sens, poate fi făcută dacă produsul conţine nu mai mult de 0,04 g de sodiu, sau echivalentul lor de sare, pentru 100g sau 100 ml. Precizarea nu ar trebui făcută şi in cazul apelor naturale minerale şi alte tipuri de ape.

Dacă produsul este (light/lite) orice altă precizare care are acelaşi sens pentru consumator ar trebui să intrunească aceleaşi condiţii ca acelea care se referă la termenul "reduced". Precizarea ar trebui, de asemenea, să fie insoţită de indicaţiile caracteristice care fac produsul alimentar light sau lite. Dacă pe etichetă sunt menţionaţi termenii "in mod firesc/natural" (naturally/ natural) inseamnă că produsul alimentar intălneşte condiţiile precizate de Regulament, iar pentru folosirea precizării nutriţionale termenul "in mod firesc/ natural" poate fi folosit ca un prefix a acestei precizări.

Â

Surse de proteine

Prin menţionarea pe etichetă a sursei de proteine ( source of protein) suntem informaţi că produsul reprezintă o sursă de proteine şi orice altă precizare care are acelaşi sens pentru consumator poate fi făcută, dacă cel puţin 12% din valoarea energiei a produsului alimentar este furnizată de proteine. Dacă produsul etichetat are multe proteine (high protein) pe etichetă va fi menţionat acest lucru, ceea ce inseamnă că produsul conţine un nivel ridicat de proteine şi orice altă precizare cu acelaşi sens poate fi făcută, dacă cel puţin 20% din valoarea energiei a produsului alimentar este furnizată de proteine.

×