x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Noodle town - Tăiţei şi calorii

Noodle town - Tăiţei şi calorii

de Cristina Andreea Calin    |    11 Sep 2008   •   00:00
Noodle town - Tăiţei şi calorii

Persoanele cu probleme de greutate trebuie să evite consumul acestei supe, pentru că o singură porţie acoperă un sfert din necesarul zilnic de calorii.

CE BEM, CE MÎNCĂM
Persoanele cu probleme de greutate trebuie să evite consumul acestei supe, pentru că o singură porţie acoperă un sfert din necesarul zilnic de calorii.

Noodle town este o supă la plic din “tăiţei instant cu aromă de pui şi chilli”. De pe etichetă citim că au în compoziţie “tăiţei 77g: făină de grîu (74%), ulei de palmier 22%, apă, sare, agent de întărire: E 450b – difosfat trisodic, E501 – carbonat acid de potasiu, agent de îngroşare E 412 _–gumă guar, emulgator E 322 – lecitină de soia, sare, amidon de porumb, potenţiator de aromă E 621 – monosodiu glutamat, zahăr, extract de zer, condimente 2% (usturoi pudră, boia, piper alb pudră, anason pudră), maltodextrină, arome, agent antiinchegare dioxid de silicon – E 551, colorant caramel E 150, potenţiator de gust E 631 – inozinat disodic, E 627 – guanilat disodic, plic legume 1g: fulgi de chilli‘‘. Un pachet are 400 kcal, grăsimi 17,8 g, din care saturate 8,9, sare 2,75 g, iar la 100 de grame de supă vom acumula 1.953 kj/467 kcal, proteine 9,3 g, glucide 60,7 g, grăsime 20,8 g, fibre 0,6 g, sodiu 1,3 g.

 
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi încadrează produsul analizat în categoria făinoaselor de tip tăiţei obţinuţi din făină de grîu, grăsimi vegetale, aditivi alimentari, soia, amidon, condimente, cu profil nutriţional dezechilibrat cu exces de glucide, grăsimi şi sare. Din această cauză, densitatea energetică este foarte mare – 467 kcal/100 g –, iar încărcătura glicemică a produsului este ridicată datorită conţinutului mare de amidon, dar şi de glucide cu index glicemic ridicat (zaharoză, maltodextrină). Dintre aditivii alimentari, cei mai periculoşi sînt E 621, E 627, E 631, E 150, E 450.


CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu osteoporoză, astmaticilor, hiperuricemie (gută), maladii cerebro şi cardiovasculare, celor cu maladii hepatorenale, cancere, neurodegenerative, celor cu status proinflamator sistemic, sindrom metabolic, dermatologice, celulită. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de a consuma produsul.

Produsul este interzis suferinzilor de celiachie din cauza conţinutului de gluten. Persoanele cu alergie la soia, proteină din lapte şi intoleranţă la lactoză vor testa produsul în prealabil.

×
Subiecte în articol: bun de consum