x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nu aveţi încredere totală în suplimentele nutritive

Nu aveţi încredere totală în suplimentele nutritive

de Nicoleta Catana    |    21 Apr 2008   •   00:00

Suplimentele de vitamine beta- carotenul, seleniul, vitamina A sau E nu prelungesc viaţa întotdeauna şi duc uneori chiar la deces, conform spuselor unor cercetători de la Universitatea din Copenhaga.



Suplimentele de vitamine beta- carotenul, seleniul, vitamina A sau E nu prelungesc viaţa întotdeauna şi duc uneori chiar la deces, conform spuselor unor cercetători de la Universitatea din Copenhaga.

Aceştia au efectuat o revizuire a 67 de studii realizate pe aceste produse, în urma cărora s-a constatat că aceste suplimentele nu au cu certitudine un efect benefic asupra organismului nostru, ci dimpotrivă, există riscul să fie chiar dăunătoare. Pînă acum se credea că aceste suplimente pot preveni efectele nocive ale stresului oxidativ eliminînd radicalii liberi care îl produc. Acesta constă în depăşirea capacităţii de apărare antioxidantă a individului şi poate duce la boli fatale ca cele cardiace sau cancer. Însă, oamenii de ştiinţă susţin că ultimele teste, care au fost efectuate pe 233.000 de subiecţi, care fie aveau viroză respiratorie uşoară, fie nu aveau nici o problemă de sănătate, au arătat că suplimentele pot fi chiar dăunătoare. Vitamina C, de exemplu, nu a avut efecte asupra acestora, la fel fiind şi cazul vitaminei A sau al seleniului. Cercetătorii insistă asupra consumului dietelor sănătoase, bazate pe cât se poate pe alimente naturale, pregătite corespunzător şi foarte bine spălate. Ei pun aceste rezultate pe seama modului foarte diferit în care funcţionează fiecare organism în parte şi mai ales pe obicieiurile fiecărei persoane. De exemplu, beta-carotenul nu trebuie asociat cu grăsimile.


CU PRECAUŢIE. Departamentul de Sănătate este de părere că aceste vitamine ar trebui folosite, dar numai în contextul unei diete echilibrate, fără însă să se facă un abuz. Acesta subliniază faptul că efectele exacte ale suplimentelor nu au fost stabilite şi deci consumatorii nu au de ce să îşi facă griji, acestea nefiind atestate ca fiind nocive. Serviciul Informaţional pentru Suplimente de Medicaţie, care este fondat de asociaţia care îi reprezintă pe cei care vînd aceste suplimente, spune că, deoarece consumatorii nu îşi pot procura necesarul de vitamine din alimentaţia zilnică, trebuie să existe o altă cale de a-şi hrăni organismul cu alte surse la fel de benefice precum suplimentele naturale. Un alt nutriţionsit este de părere că numai o revizuire foarte atentă a studiilor poate decide dacă acestea prelungesc viaţa sau dimpotrivă, provoacă moartea. Acesta a subliniat că vitaminele nu trebuie privite ca pe ceva miraculos care are efecte benefice asupra organismului nostru, ci doar ca pe nişte modalităţi de a ne procura cele necesare vieţii, în caz că din alimentaţia zilnică obişnuită nu o putem face. Acesta ne sfătuieşte să renunţăm pe cât posibil la fumat, la hrana nesănătoasă şi la toate celelalte obicieiuri novice şi d-abia atunci să apelăm la aceste suplimente.
 

×
Subiecte în articol: bun de consum