x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet O ciocolată falsă

O ciocolată falsă

de Cristina Andreea Calin    |    12 Feb 2008   •   00:00
O ciocolată falsă

CE BEM, CE MÂNCÅM ● Produsul nu este indicat copiilor
Pentru produsul analizat se potriveşte foarte bine proverbul "Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul!". Singura ciocolată adevărată este, poate, cea pe care o mănâncă dinozaurul de pe ambalaj.


CE BEM, CE MÂNCÅM ● Produsul nu este indicat copiilor
Pentru produsul analizat se potriveşte foarte bine proverbul "Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul!". Singura ciocolată adevărată este, poate, cea pe care o mănâncă dinozaurul de pe ambalaj.


Berta junior este, după părerea producătorului, o ciocolată cu lapte. Citind eticheta ne dăm seama că este, de fapt, un amestec de margarină şi zahăr în care s-au adăugat ceva cacao, pentru obţinerea culorii adecvate, şi nişte aditivi alimentari.

Părinţii care se vor lăsa impresionaţi de dinozaurul vesel de pe ambalaj le vor da copiilor să mănânce "zahăr, grăsimi vegetale hidrogenate, masă de cacao, pudră de cacao, lapte praf integral, zer praf, emulgatori: lecitină din soia (E 322), poliglicerol poliricinoleat (E 476), aromă: vanilină. Poate conţine urme de arahide şi stafide".


ANALIZÅ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune că "o ciocolată veritabilă se fabrică din cacao (minimum 70%), unt de cacao şi masă de cacao, fără a se folosi înlocuitori de unt de cacao şi cu atât mai puţin grăsimi vegetale hidrogenate, periculoase pentru sănătate". Efectele benefice ale consumului de ciocolată se manifestă numai în cazul ciocolatei veritabile, celelalte sortimente putând avea la un consum frecvent efecte dăunătoare asupra sănătăţii. În cazul acestui produs se constată un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză), dar şi de grăsimi sintetice nesănătoase (grăsimi hidrogenate). Aditivul alimentar E 476, folosit ca emulgator, are afecte nefro şi hepatotoxice. Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, densitatea lui energetică este foarte ridicată, după cum rezultă din compoziţie.


CONCLUZII. Specialistul nostru nu recomandă produsul analizat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, persoanelor cu afecţiuni hepatice, celor care suferă de dislipidemie, hipertrigliceridemie, bolnavilor de maladii neurodegenerative şi neuropsihice. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de a consuma "ciocolata". Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul în prealabil, pentru a vedea care este reacţia organismului.

×
Subiecte în articol: bun de consum cacao