Insomniile nu vă dau pace, aveţi stări depresive, dureri de cap, tulburări de concentrare. Soluţia? O cură cu fructe de sezon: căpşuni, cireşe, caise, vişine. Acestea au proprietăţi remineralizante şi tonifiante. Vitaminele C, E, complexul de B-uri sunt cele care le conferă acestor fructe proprietatea de a asigura funcţionarea normală a sistemului nervos.
Insomniile nu vă dau pace, aveţi stări depresive, dureri de cap, tulburări de concentrare. Soluţia? O cură cu fructe de sezon: căpşuni, cireşe, caise, vişine. Acestea au proprietăţi remineralizante şi tonifiante. Vitaminele C, E, complexul de B-uri sunt cele care le conferă acestor fructe proprietatea de a asigura funcţionarea normală a sistemului nervos.
Şi nu numai atăt! Cireşele şi vişinele contribuie la scăderea colesterolului şi la reducerea riscului de diabet, arată un studiu recent, prezentat la conferinţa anuală a Societăţii americane pentru biologie experimentală. Efectul benefic al acestor fructe este dat de antocianidine - pigmenţii responsabili pentru culoarea roşie a vişinelor şi cireşelor. Antocianidinele sunt compuşi naturali care impiedică formarea cheagurilor de sănge in artere, prevenind in acest fel bolile cardiovasculare. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Michigan (SUA), cireşele şi vişinele scad nivelul colesterolului şi, in acelaşi timp, menţin in limite normale nivelul glicemiei. "Studiile au arătat că antocianidinele favorizează producerea de noi celule la nivelul vaselor de sănge. Antocianidinele anihilează acţiunile radicalilor liberi, combat stresul oxidativ, previn bolile neuro-degenerative şi imbătrănirea precoce", afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
DIURETICE NATURALE
Codiţele de cireşe sunt cele mai eficiente diuretice naturale. Nici fructele crude nu se lasă insă mai prejos. Cireşele, vişinele, căpşunile, caisele conţin intre 80% şi 90% apă. De aceea acţionează in mod natural şi nu agresează organismul, aşa cum fac diureticele medicamentoase.
Aceste fructe nu trebuie să lipsească din dieta persoanelor care consumă produse care conţin aditivi alimentari, alimente procesate, cărnuri. Datorită cantităţii mari de apă, fructele au capacitate ridicată de detoxifiere. "Cărnurile cresc aciditatea gastrică şi tind să reducă densitatea osoasă, să consume din calciul organismului. Chiar dacă unele fructe sunt acide, sărurile minerale din ele nu acidifică mediul intern, ci il alcalinizează - reglează secreţia sucurilor digestive, secreţia biliară şi contribuie la eliminarea acidului uric din organism. Din acest motiv, căpşunile, cireşele nu vor lipsi din meniul bolnavilor de gută", precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
CALORII PUŢINE
Dacă vrem ca la vară să avem o siluetă de invidiat, trebuie să luăm măsuri incă de acum. Fructele crude sunt aliaţii noştri in această direcţie, pentru că au densitate calorică mică. Căpşunile conţin 27 de calorii/100 g, caisele - 28 de calorii, cireşele - 38.
Fibrele alimentare sunt un alt atu al acestor fructe. Prin conţinutul de fibre, căpşunile, cireşele, caisele previn cancerul de colon şi de stomac. Iar acidul cumaric şi acidul clorogenic din aceste fructe impiedică formarea substanţelor cancerigene in stomac. In prevenirea cancerului, cireşele amare sunt mai indicate decăt cele dulci, pentru că au o cantitate mai mare de antioxidanţi.
Nutriţioniştii avertizează că este posibil ca persoanele cu sindromul colonului iritabil sau colită de fermentaţie să nu tolereze fructele crude. "Asta nu inseamnă că aceste persoane vor renunţa la fructe. Ele doar le vor inlocui pe cele la care au intoleranţă", ne sfătuieşte prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Cireşele şi căpşunile pot determina, de asemenea, alergii puternice, majoritatea alergicilor fiind copiii mai mici de şase ani. Şi in acest caz, cel mai bun tratament este evitarea fructelor care determină alergia.
CĂPŞUNI. Avănd un conţinut redus de zahăr, căpşunile pot fi consumate şi de diabetici. 100 g căpşuni proaspete conţin 27 de calorii, 1 g fibre alimentare, 80 mg vitamina C, 170 mg potasiu, 20 mg calciu, 8 micrograme caroten. Datorită vitaminelor şi mineralelor, căpşunile tonifică şi remineralizează organismul. Dacă sunt consumate cu zahăr, căpşunile sunt mai apetisante. Zahărul insă estompează caracteristicile benefice ale fructelor, scăzănd astfel efectele terapeutice.
CIREŞE. 100 g cireşe ne oferă 38 de calorii, 229 mg potasiu, 30 mg calciu, 18 mg fosfor şi multe vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, C). Cireşele sunt indicate in special celor care au probleme cu rinichii, datorită efectului diuretic. O cură cu cireşe elimină din organism substanţele radioactive, metalele grele. De asemenea, combate acţiunea substanţelor care ajung in organism din cauza fumatului. Efectul detoxifiant se datorează fibrelor alimentare - 1,3 g/100 g.
VIŞINE. Apropiate de cireşe in ceea ce priveşte proprietăţile terapeutice, vişinele determină o mai mare aciditate a sucului gastric. Aceste fructe conţin substanţe anticoagulante, fiind recomandate celor care suferă de ateroscleroză pentru prevenirea complicaţiilor acestei afecţiuni. Şi tot prin prisma substanţelor anticoagulante, persoanele care suferă de probleme ale sistemului venos, de varice trebuie să profite la maximum de sezonul vişinelor.
CAISE. 100 g caise bine coapte conţin 320 mg potasiu. Datorită potasiului, caisele le sunt de ajutor persoanelor cu probleme cardiovasculare, potasiul contribuind la scăderea tensiunii arteriale. In afară de potasiu, in 100 g caise se găsesc 16 mg fosfor, 0,5 mg fier, 13 mg vitamina C, 0,6 mg vitamina E, 2.160 micrograme betacaroten. Un studiu efectuat in Marea Britanie a demonstrat că betacarotenul poate preveni cancerul de stomac şi plămăni.