x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O viroza mai putin cu iaurt viu

0
17 Apr 2006 - 00:00
Stiati ca lactatele care contin bacterii probiotice au si proprietatea de stimulare a imunitatii? S-a dovedit ca, datorita continutului lor, lactatele probiotice contribuie la intarirea sistemului imunitar si la refacerea echilibrului natural al organismului. De aceea, pe langa vaccinul antigripal sau curele cu vitamine, inainte de venirea iernii aveti grija sa nu va lipseasca de la micul dejun paharul cu iaurt probiotic.

Ce sunt aceste bacterii atat de laudate in ultimii ani? Probioticele sunt microorganisme vii, care asociate unor alimente si consumate in cantitati semnificative au actiune benefica asupra sanatatii. "Astfel de bacterii sunt lactobacteriile si bifidobacteriile. Lactobacteriile – Lactobacillus bulgaricus si Streptococus termophilus – se gasesc in stare vie pe toata perioada de valabilitate a produsului. Exista de asemenea iauturi care, pe langa cele doua lactobacterii specifice, contin si bifidobacterii. Aceste bacterii ne populeaza intestinul inca din primele zile de viata. In timp, ele dispar si microflora sanatoasa creata de ele este inlocuita, in functie de obiceiurile alimentare, cu o microflora nesanatoasa, de putrefactie", precizeaza prof. dr.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In cazul dezechilibrelor produse de oboseala, de stres, de sedentarism sau de boli, iaurturile probiotice consumate zilnic pot restabili echilibrul si pot mentine bacteriile daunatoare sub control. In acelasi timp, iaurturile sunt o sursa de proteine, de calciu si vitamina B2. Iar calciul se asimileaza mai usor din iaurt decat din lapte.

BENEFICII. Japonezii sunt primii care au produs alimente care contin bacterii cu efecte benefice asupra florei si tranzitului intestinal. Primul lapte fermentat cu bifidus a fost comercializat in urma cu 20 de ani, in Japonia. In Romania, consumul de iaurt pe cap de locuitor se ridica la putin peste 5 kg pe an, in timp ce in Bulgaria se consuma in jur de 14 kg, in Ungaria 17 kg, in Cehia 16 kg, iar in Franta – 33 kg pe an. Lactatele care contin lactobacterii si bifidobacterii reduc riscul de aparitie a unor boli: hipercolesterolemiile, diareea, constipatia, tulburarile gastro-intestinale.
AVANTAJE. Laptele transformat in iaurt devine mai accesibil pentru organismul uman. Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza pot consuma iaurt, pentru ca bacteriile probiotice transforma lactoza si o descompun in zaharurile ei componente. Iaurtul este mai usor de digerat decat laptele si asta pentru ca in procesul de fermentare, proteinele din lapte sunt descompuse si degradate. Produsele probiotice au termen de valabilitate sapte-opt zile. Iaurturile care au inscriptionata pe eticheta o perioada de valabilitate mai mare de doua-trei saptamani nu pot fi considerate produse probiotice.
Citeşte mai multe despre:   iaurt,   alimentatie echilibrata

 



Mai multe titluri din categorie

Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate

Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate
Galerie Foto Corect și normal ar fi ca fiecare persoană să aibă o dietă echilibrată, care să conțină legume și fructe colorate, însă atunci când stilul de viață nu îți permite o alimentație atât de echilibrată...

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 
O glicemie mai mare indică, de obicei, prezența diabetului. Dar asta nu înseamnă că nu e important să încercăm să ne menținem glicemia oricum la un nivel normal, ceea ce se poate face și fără medicamente,...

Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta

Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș anunță că sunt diferențe mici în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta. El a analizat un studiu publicat în The New England Journal of...

Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale

Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale
Cabinetele stomatologice și-au regândit activitatea în ultimele luni; după ce serviciile dentare au fost sistate pe o perioadă de câteva luni anul trecut, privim cu alți ochi stomatologia - ne dăm seama, în...

Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate

Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate
Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) susțin că este normal să crească procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate. Vaccinur...

Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism

Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 se mențin în organism peste 9 luni, este concluzia cercetării realizate de Imperial College London şi Universităţii din Padova, publicat în...

60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă

60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, oferă explicații pentru informațiile vehiculate recent, potrivit cărora 60% dintre bolnavii de COVID internaţi în spitalele britanice...

Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății

Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății
Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății. Ioana Mihăilă spune că aproximativ 1.000 de medicamente esențiale vor fi decontate 100%. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a...

Trei tipuri de înghețată sunt retrase de pe piața românească

Trei tipuri de înghețată sunt retrase de pe piața românească
Trei tipuri de înghețată produse de Mars, contaminate cu oxid de etilenă, sunt retrase de pe piață. Este vorba despre înghețata Bounty, Twix, Snickers, din anumite loturi, restul fiind în stare bună de...

Johnson&Johnson retrage de pe piață mai multe spray-uri de protecție solară. Care este motivul

Johnson&Johnson retrage de pe piață mai multe spray-uri de protecție solară. Care este motivul
Compania americană Johnson&Johnson retrage de pe piață cinci mărci de loțiuni de protecție solară după ce a fost descoperită în compoziția lor o substanță cancerigenă, scrie Live Science. Produsele...

Alertă alimentară. Înghețată contaminată cu un pesticid cancerigen

Alertă alimentară. Înghețată contaminată cu un pesticid cancerigen
Mai multe tipuri de înghețată care au în compoziție roșcovă contaminată cu oxid de etilenă trebuie restrase urgent de pe piață, a transmis Comisia Europeană, scrie AFP. Chiar dacă substanța nu...

Efectele pozitive ale ceaiurilor despre care probabil nu știai

Efectele pozitive ale ceaiurilor despre care probabil nu știai
Galerie Foto Aveți un ritual de a consuma zilnic ceai? Dacă da, s-ar putea să nici nu știți ce beneficii aduce organismului dumneavoastră. Iar dacă nu, atunci, după ce veți citi acest articol, probabil că vă veți...

Cum să ne adaptăm gândirea la viteza zilelor noastre 

Cum să ne adaptăm gândirea la viteza zilelor noastre 
Obiceiurile se schimbă, lumea se schimbă şi vorbim din ce în ce mai rar despre tipare, dar unele lucruri continuă să ne fie utile.  Mentalitatea de cercetaş, spre exemplu. Când vine vorba despre...
Serviciul de email marketing furnizat de