x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet O viroza mai putin cu iaurt viu

O viroza mai putin cu iaurt viu

17 Apr 2006   •   00:00

Stiati ca lactatele care contin bacterii probiotice au si proprietatea de stimulare a imunitatii? S-a dovedit ca, datorita continutului lor, lactatele probiotice contribuie la intarirea sistemului imunitar si la refacerea echilibrului natural al organismului. De aceea, pe langa vaccinul antigripal sau curele cu vitamine, inainte de venirea iernii aveti grija sa nu va lipseasca de la micul dejun paharul cu iaurt probiotic.

Ce sunt aceste bacterii atat de laudate in ultimii ani? Probioticele sunt microorganisme vii, care asociate unor alimente si consumate in cantitati semnificative au actiune benefica asupra sanatatii. "Astfel de bacterii sunt lactobacteriile si bifidobacteriile. Lactobacteriile – Lactobacillus bulgaricus si Streptococus termophilus – se gasesc in stare vie pe toata perioada de valabilitate a produsului. Exista de asemenea iauturi care, pe langa cele doua lactobacterii specifice, contin si bifidobacterii. Aceste bacterii ne populeaza intestinul inca din primele zile de viata. In timp, ele dispar si microflora sanatoasa creata de ele este inlocuita, in functie de obiceiurile alimentare, cu o microflora nesanatoasa, de putrefactie", precizeaza prof. dr.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In cazul dezechilibrelor produse de oboseala, de stres, de sedentarism sau de boli, iaurturile probiotice consumate zilnic pot restabili echilibrul si pot mentine bacteriile daunatoare sub control. In acelasi timp, iaurturile sunt o sursa de proteine, de calciu si vitamina B2. Iar calciul se asimileaza mai usor din iaurt decat din lapte.

BENEFICII. Japonezii sunt primii care au produs alimente care contin bacterii cu efecte benefice asupra florei si tranzitului intestinal. Primul lapte fermentat cu bifidus a fost comercializat in urma cu 20 de ani, in Japonia. In Romania, consumul de iaurt pe cap de locuitor se ridica la putin peste 5 kg pe an, in timp ce in Bulgaria se consuma in jur de 14 kg, in Ungaria 17 kg, in Cehia 16 kg, iar in Franta – 33 kg pe an. Lactatele care contin lactobacterii si bifidobacterii reduc riscul de aparitie a unor boli: hipercolesterolemiile, diareea, constipatia, tulburarile gastro-intestinale.
AVANTAJE. Laptele transformat in iaurt devine mai accesibil pentru organismul uman. Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza pot consuma iaurt, pentru ca bacteriile probiotice transforma lactoza si o descompun in zaharurile ei componente. Iaurtul este mai usor de digerat decat laptele si asta pentru ca in procesul de fermentare, proteinele din lapte sunt descompuse si degradate. Produsele probiotice au termen de valabilitate sapte-opt zile. Iaurturile care au inscriptionata pe eticheta o perioada de valabilitate mai mare de doua-trei saptamani nu pot fi considerate produse probiotice.

×
Subiecte în articol: iaurt alimentatie echilibrata