x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Obezitatea, tratată cu iaurt

Obezitatea, tratată cu iaurt

de Georgeta Licsandru    |    12 Iun 2008   •   00:00
Obezitatea, tratată cu iaurt

AVANTAJ   Bacteriile lactice împiedică asimilarea grăsimilor
Iaurturile conţin bacterii care împiedică asimilarea grăsimilor la nivel intestinal. Aceasta este explicaţia pentru care iaurturile nu trebuie să lipsească din dieta persoanelor care vor să slăbească.AVANTAJ   Bacteriile lactice împiedică asimilarea grăsimilor
Iaurturile conţin bacterii care împiedică asimilarea grăsimilor la nivel intestinal. Aceasta este explicaţia pentru care iaurturile nu trebuie să lipsească din dieta persoanelor care vor să slăbească.

În intestinul omului se găsesc bacterii care ne protejează sănătatea şi altele care produc boli. Peste 100.000 miliarde de bacterii, reprezentînd 500 de specii diferite, se află în intestinul omului. Aceste bacterii populează intestinul încă din primele zile de viaţă. În timp, bacteriile sănătoase sînt înlocuite, în funcţie de obiceiurile alimentare, cu o microfloră nesănătoasă, de putrefacţie – bacterii patogene. În asemenea cazuri, în ajutorul nostru vin bacteriile probiotice (microorganisme vii care se găsesc în iaurt, kefir). Acestea refac microflora intestinală sănătoasă, întăresc imunitatea, stimulează digerarea fibrelor şi previn sau chiar tratează diareea.

EXPERIMENT. Recent, un studiu coordonat de Jeremy Nicholson, de la Colegiul Imperial din Londra, a arătat că bacteriile probiotice împiedică asimilarea grăsimilor la nivelul intestinului şi ne ajută să slăbim. Jeremy Nicholson şi echipa sa au introdus în dieta şoarecilor de laborator două specii de lactobacterii: bacterii probiotice din iaurt şi bacterii din lapte matern. După două săptămîni, cercetătorii au analizat profilul metabolic al şoarecilor cu ajutorul unei serii de teste: analize ale sîngelui, urinei, ficatului, examen al conţinutului intestinal. Rezultatele publicate în revista Molecular Systems Biology au arătat că profilul metabolic al şoarecilor a fost modificat profund după ce au consumat bacterii probiotice. S-a modificat în primul rînd secreţia de acizi biliari. Aceşti acizi favorizează asimilarea grăsimilor la nivelul intestinului gros. Consumul de probiotice a determinat o scădere a producţiei de acizi biliari şi, în consecinţă, mai puţine grăsimi asimilate. Potrivit cercetătorilor, aceste rezultate trebuie verificate şi în cazul oamenilor. Este posibil însă ca acest studiu să deschidă noi perspective în tratamentul problemelor metabolice cu ajutorul probioticelor.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă bacterii