x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Olimpicul la matematică e conectat la aparatul de spălat rinichiul

Olimpicul la matematică e conectat la aparatul de spălat rinichiul

de Florin Condurateanu    |    10 Feb 2011   •   21:06

Un tânăr de 25 de ani îşi marchează pe calendar trei din cele şapte zile ale săptămânii fiindcă nu poate să piardă niciodată spălarea rinichiului prin aparatul de dializă. De peste şase ani marţi, joi şi sâmbătă merge cu chiu cu vai, cu puţinele lui puteri la spital şi venele îi sunt cuplate la ma­şi­năria de curăţare forţată a ri­nichiului şi implicit a organismului fiindcă unicul rinichi al tânărului nu e în stare să-şi facă treaba. Fişa lui me­dicală e umplută de o mulţime de bo­li, te întrebi ce soartă nedreaptă l-a trans­format într-un trist co­lec­ţio­nar de boli.

Şi totuşi Bogdan Pandelas nu e căzut în genunchi, mai speră că va ţine piept bolilor şi că va putea face rost de nişte sponsorizări pentru a merge în străinătate unde i se va pu­tea grefa un alt rinichi. În ţară nu se găseşte un rinichi de schimb pentru Bogdan Pandelas pentru că anti­ge­nele lui nu sunt decât foarte rar com­patibile cu ale unui eventual do­nator de rinichi. Cei din familie nu pot să-i dăruiască vreun rinichi de-al lor din pricina nepotrivirii formulelor de sânge sau din cauza operaţiei pe inimă suferită de tatăl său. Bogdan Pandelas a fost un elev silitor şi dotat, a fost olimpic la matematică în faza pe municipiu, însă la penultima etapă a olimpiadei organismul lui atât de şubred nu mai făcea faţă şi se retrăgea din concurs. Boala gravă de rinichi a lovit cu viclenie, debutul a fost derutant, o roşeaţă în gât, apoi ata­cul unui agresor minuscul streptoco­cul beta, iar tratamentul cu antibiotice n-a câştigat bătălia şi s-a instalat o maladie urâtă de rinichi, glo­me­rulonefrita.

Aşa că de la 19 ani până azi de trei ori pe săptămână dializa, spălarea rinichiului îi e vitală, fără dializă ar muri la vârsta lui de doar 25 de ani. Dar de atâtea conec­tă­ri la aparatura de curăţare a rinichiului, s-a distrus şi sistemul de vase. A sufe­rit un accident vascular, septicemie, două operaţii la inimă. Pandelas Bogdan n-a acceptat şi nu acceptă să fie un dărâmat. Speră că nişte oameni cu inimă caldă şi cu dare de mână îi vor sponsoriza operaţia de transplant la o clinică din străinătate, unde se poate şi găsi mai uşor un rinichi mai aparte cum are nevoie el dată fiind incompatibilitatea cu cei mai mulţi posibili donatori. Bogdan Pandelas are o soartă tristă, dar s-a ridicat după un moment groaznic, „am simţit cum explodează rinichiul stâng în mine, era să mor. A fost operat de urgenţă, i s-a scos rinichiul stâng şi a rămas doar cu un rinichi, şi acela care nu face faţă.

A încercat să ducă o viaţă normală, demnă, era fericit când juca fotbal la Steaua pe când avea l2 ani, abia apoi bucuria alergării cu mingea i-a fost interzisă de medici. Specialiştii îl avertizaseră să renunţe şi la şcoală fiind în pericol de a muri, dar Bogdan Pandelas a fost mai puternic şi a terminat liceul de matematică şi fizică. Dar serviciu nu şi-a găsit fiindcă firmele nu acceptau să meargă marţea, joia şi sâmbăta la dializă. Singura fericire i-a rămas băieţelul de-o şchioapă dăruit de soţia lui. Bogdan Pandelas primeşte un ajutor social de doar 293 de lei pentru handicapul de gradul 1, e ca un muritor de foame, suma asta mică nu-i ajunge nici pentru medicamente. Îl susţin părinţii, îngroziţi că nu vor mai avea nici ei bani să-l ţină pe linia de plutire. Bogdan Pandelas se află pe lista de aşteptare a unui rinichi de 11 ani la clinica din Bucureşti şi pe lista din Cluj de 3 ani însă nu se găseşte un rinichi compatibil pentru el. Bogdan Pandelas a găsit un sprijin la Fundaţia umanitară Dan Voiculescu. Însă mai este necesară sponsorizarea venită şi de la alţi patroni cu suflet fiindcă transplantul de rinichi în străinătate este foarte scump. Să-i salvăm viaţa tânărului de 25 de ani, să-l ajutăm şi pe micuţul fiu să aibă tată!

×
Subiecte în articol: trup,minte,suflet